Nasilje u Srbiji ne dešava se slučajno, nego je godinama generisano i promovisano u javnosti i medijima. Članovi Saveta REM-a nedavno su ponovno dodelili nacionalne frekvencije medijima koji promoviraju režim i vrlo često pozivaju na verbalno, pa i fizičko nasilje. Talk showovi i reality programi napravljeni su tako da generišu što nasilnije ponašanje učesnika. Među uzročnicima ove situacije se prenebreguje uloga ratnih zločinaca. Na Pinku i Happyju u nekim emisijama zajedno sede ratni zločinci i “obični” osuđeni kriminalci, koji se predstavljaju kao Robin Hoodovi, i pričaju šta treba društvo da radi. To je potpuno obrtanje normalnosti naglavačke, ti mediji su sistemski trovači društva – kaže Robert Kozma, poslanik u Narodnoj skupštini iz organizacije Ne davimo Beograd, nedavno preimenovane u Zeleno-levi front.

I dok je Vučić najavio angažiranje novih 1.200 policajaca koji će biti prisutni u školama, Kozma smatra da su prosvjeti u Srbiji daleko potrebnije “hiljade novih pedagoga, psihologa i nastavnika koji su dostojanstveno plaćeni, tako da mogu da se posvete obrazovanju i brizi za decu i omladinu”. Što se dostupnosti oružja tiče, ovaj političar ističe da taj ključni problem, doduše, nije zasluga samo ove vlade, jer je u Srbiji ono široko rasprostranjeno još od ratova devedesetih.

– Međutim, ovaj režim u deset godina nije napravio ništa da se to promeni. Mogu se sa Vučićem složiti da je Srbiji potrebno razoružanje. No on to neće uraditi, a čak i ako počne da radi, radit će to selektivno. U Srbiji niko ne garantuje da za lica povezana sa SNS-om važe ikakva pravila. Vučićev kum Nikola Petrović razbije auto divljajući po gradu i ne bude uhapšen, nego se to prosto zaboravi. Šta god postojeći režim radi, radi selektivno. Uvek se šalje poruka “ako ste sa nama, možete da radite šta god poželite. Ako ste protiv nas, mi možemo vama da uradimo šta god poželimo”. Kultura nasilja kreće od predsednika, ministri ga kopiraju, pokušavaju pokazati da su najhrabriji i najnasilniji, i to se reflektuje i na ponašanje građana. Srbija je zemlja u kojoj vlada apsolutno bezakonje, Vučić je taj koji odlučuje o svemu – zaključuje naš sugovornik.

Za petak je najavljen novi protest. A da predsjedniku Srbije nije svejedno, odnosno da se prepao reakcija javnosti i gubitka kontrole, pokazuje to što se u utorak opet obratio javnosti, izjavio da opozicija stremi nasilnoj promjeni vlasti, a građane pozvao na kontraprosvjed 26. maja, odnosno da “u odbranu slobodarskih i demokratskih vrednosti dođu na najveći skup održan u Srbiji”. Kozma kaže kako Vučić, umjesto bavljenja uzrocima recentnih tragedija, “priziva obračun građana na ulicama”. U međuvremenu, nameće se zaključak kako i u slučaju da ne postoji uzročno-posljedična veza između društveno-političke situacije u Srbiji i aktualnih masovnih ubojstava, tamošnje društvo bez smjene aktualne vlasti neće moći krenuti u smjeru osiguravanja veće sigurnosti svojim građanima, poštivanja zakona i institucija te elementarne humanosti.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.