Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma ocenio je juče da ne vidi iskrenu želju kod predstavnika vlasti da se promeni situacija u srpskom društvu dodajući da bi vlast da ima tu želju do sada već ispunila zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”.

„Nažalost, ne vidim kod predstavnika vlasti iskrenu želju da se promeni situacija u našem društvu, jer bi oni već sada ispunili zahteve protesta. Ti zahtevi su legitimni i svako uviđa da oni gađaju u srž problema, a to je da mora da se prestane sa promocijom i verbalne i fizičke agresije u našem društvu“, rekao je Kozma u emisiji „Među nama“ na TV Nova.

„Oni (vlast) sada menjaju taktike i testiraju nas i građane da li ćemo da ustuknemo, tako što onda (vlasnik TV Pink) Željko Mitrović sebi daje za pravo da on odlučuje šta će se dešavati u našem društvu, pa ga onda (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić pozove pa onda ukida rijaliti, onda dve nedelje kasnije kaže da će imati novu sezonu rijalitija i tu takođe pokušavaju da skrenu pažnju javnosti… Nama smeta onaj rijaliti koji promoviše nasilje kao obrazac ponašanja“, dodao je poslanik Zeleno-levog kluba.

Govoreći o protestima „Srbija protiv nasilja“, on je rekao da ukoliko vlast ne želi da sluša građane, da će se onda ići u blokade u veći broj gradova u Srbiji.

„Bez protesta vlast se neće prizvati razumu“, rekao je Kozma.

On je ocenio i da predstavnici režima „brane neodbranjivo“.

„Oni sve vreme tvrde da sistem nije zakazao. Moje pitanje je ako sistem nije zakazao, za koga radi onda taj sistem? Sigurno ne radi za građane“, rekao je Kozma.

„Ukoliko je Srbija u prvih pet zemalja sveta po broju komada oružja rasprostranjenog u našem društvu sa 2,7 miliona komada, a većina od toga je neregistrovano oružje, to znači da u proteklih deset godina sistem nije činio ništa da se pozabavi time. Ukupno su u poslednjih šest godina uspeli da sklone 11.000 komada nelegalnog oružja“, dodao je on.

Poslanik Zeleno-levog kluba je ocenio da vlast „taj problem nije videla, pa se tako time nije ni bavila“.

„To znači da sistem nije ni postojao, a kada sistem ne postoji onaj ko obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova mora da ode“, rekao je Kozma.

On je podsetio da je grčki ministar saobraćaj podneo ostavku nakon teškog sudara dva voza u toj zemlji u martu ove godine. Sličan primer bio je i u Bugarskoj pre pet godina, kako je podsetio Kozma, kada su ministri unutrašnjih poslova i saobraćaja dali ostavke jer se prevrnuo putnički autobus.

Pročitaj i ovo: