Robert Kozma iz Zeleno-levog fronta rekao je za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno “reaguje samo na proteste”, i čini se da je spreman da ispuni zahteve građana i opozicije.

„Juče smo imali sastanak sa evroparlamentarcima, ukazivali smo im na razlozi zbog kojih građani protestuju, ukazivali smo da građani poručuju da je dosta sistemskog nasilja u Srbiji, da vlast sprovodi govor mržnje, da sistemski seje uvrede ne samo prema političarima, nego i prema građanima koji se usude da kažu nešto protiv vlasti. I to prepoznaju i evroparlamentarci u svojim izveštajima. U EU se prepoznaje da je REM podelio nacionalne frekvencije kanalima koji su kršili kodeks“, rekao je Kozma.

Kako kaže, ako u EU konstatuju iste stvari zbog kojih građani protestuju – da se promoviše nasilje, da REM ne radi, kao i ulogu Telekoma, onda, naglašava Kozma, evroparlamentarci to moraju javno da poruče i u Srbiji. „Da se obrate građanima Srbije i kažu – hej, razumemo vas, uz vas smo“, dodaje.

„Rezolucije su često napisane birokratizovanim rečnikom. Ako se i oni slažu da je ova situacija nepodnošljiva, to mora jasno da kažu. Ukoliko stvarno želimo Srbiju kao demokratsku zemlju, mi moramo da zaustavimo ovakav režim“, kazao je Kozma.

Kozma kaže da se Vučiću ne može verovati.

„Predsedniku Srbije se ne može verovati. Taj dijalog nije ništa nego – oni nas nazivaju hijenama, lešinarima… Spominjali smo Bakareca, on je protični bojler uvreda. I kakav je onda to poziv na dijalog. Prvo moraju da se ispune zahtevi protesta, a kada se uspostavi medijska scena, onda će biti i razgovora i dijaloga različitih stručnjaka, analitičara o stanju u društvu“, kazao je Kozma.

„Ovo na šta nas sad pozivaju nije poziv na dijalog, to je licemerno ponašanje. Kada su počeli ovi protesti, prvo su se smejali, po Vučiću sistem nije zakazao, iako su se desila dva masovna ubistva. Pa je opet vređao građane da je izašlo 6000 ljudi, pa su želeli da se prebrojavaju na svom mitingu, a kada je tu doživeo fijasko, onda se setio dijaloga. Danas ćemo napraviti prsten oko Predsedništva pa će moći da nas prebrojava i čuje zahteve građana iz bilo koje prostorije u Predsedništvu“, naglasio je Kozma.

Kozma predočava i da su protesti „lek za vlast“.

„Imali smo situaciju da smo tražili sednicu skupštine, a oni su išli na to da u ponedeljak prošli ona mora da se završi. Šta se u međuvremenu desilo – protesti građana. Kada zloupotrebljavate institucije, lek su protesti. To ih onda tera da poštuju zakone. A ako će da poštuju zakon, ide se na ispunjenje naših zahteva. Ne može se na TV sejati laži“, izjavio je Kozma.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.