„Ne može se očekivati od piromana da ugasi vatru, tako je očigledno da se od predsednika Srbije ne može očekivati racionalna i trezvena odluka“, smatra Robert Kozma, narodni poslanik iz Zeleno-levog kluba – Ne davimo Beograd.

„U trenucima kada naše društvo vapi za time da se pozabavimo uzrocima tragičnih događaja i masovnih ubistava, kako nam se ovako nešto više nikada ne bi desilo, predsednik Srbije priziva obračun građana na ulicama. Očigledno je otvorio svoje stare skripte iz devedesetih i odlučio se za oprobani recept sluđivanja građana i polarizacije društva sa željom da dođe do nasilnih obračuna. Na taj način bi sebi omogućio da onda ‘zavede red‘ i da se prikaže kao garant bezbednosti“, smatra Kozma.

„Međutim, ni ovaj potez Aleksandra Vučića ne može da sakrije činjenicu da su se uplašili desetine hiljada građana koji su na dostojanstven način u protestnoj šetnji poručili da im je dosta sistemske promocije nasilja u našem društvu, kao ni činjenicu da režim ne zna kako da se reše uzroci problema“, dodaje poslanik Zeleno-levog kluba.

Iz pokreta Ne davimo Beograd poručuju da je preko potrebno da se zaustavi promocija nasilja u medijima i javnom prostoru. Po Kozminoj oceni, to podrazumeva da je potrebna promena članova saveta REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepi TV-u „zbog sistemskog sluđivanja, trovanja građana i promovisanja nasilja“, zatim gašenje štampanih medija i tabloida „koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks“.

Poslanik je naglasio da je potrebno i da, pored ministra prosvete koji je podneo ostavku, odgovornost podnesu i budu smenjeni ministar unutrašnjih poslova i šef BIA-e. Kozma argumentuje da su oni odgovorni za kontinuirano kršenje zakona o držanju oružja i postojanje stotina hiljada komada nelegalnog oružja u Srbiji.

„Međutim, dugoročna promena sistema mora biti unapređenje prosvete. Našem školstvu su potrebni dodatni nastavnici, psiholozi i pedagozi, kao i bolji uslovi rada prosvetnog kadra, kako bi se posvetili svakom detetu i omogućili mu zdravu sredinu za lični razvoj. To ne mogu postići dodatne specijalne policijske snage“, naglasio je Robert Kozma.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.