Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma kaže da pokret čiji je deo osuđuje „režimske napade na Savu Manojlovića i ostale aktiviste i građane koji su učestvovali u ekološkim protestima i blokadama“.

– Nadamo se da će ovi napadi samo osokoliti i ohrabriti Manojlovića da nastavi da se bori za pravu stvar. Ti napadi moraju da prestanu i mi ćemo biti uvek tu da pružimo podršku građanima i aktivistima. Vrlo dobro znamo kako je to kada je neko progonjen zbog svog aktivističkog delovanja. Preko trideset prekršajnih prijava i tužbi je podneto do sada protiv Ne davimo Beograd. Svako ko se usudi da kritikuje štetne projekte vlasti bude zastrašivan, šikaniran i progonjen od strane vladajućeg režima. To je njihov način delovanja od dolaska na vlast. I to je tipičan manir nedemokratskog režima. Ideja je da se osobe zastraše kako bi odustali od suprotstavljanja vlasti i borbe za bolje društvo. Takođe, da se uzmu za primer, kako se nijedan drugi građanin i građanka ne bi usudili da kažu svoje mišljenje i kritikuju vlast, navodi Kozma.

Kako navodi građani su jasno rekli da su protiv Rio Tinta i sprovođenja projekta kojim bi se ugrozila neposredna životna sredina građana i stvorila ekološka katastrofa. Podseća da je preko 38.000 građana potpisalo narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, ali i da je ovaj režim, kako kaže, počinio krivično delo jer je namerno zaturio, sakrio ili moguće i uništio potpise.

– Od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine, Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd na svakoj sednici skupštine postavljao je pitanje – šta se desilo sa narodnom inicijativom?! Podneli smo krivičnu prijavu protiv Vladimira Orlića i Ivice Dačića, sadašnjeg i prethodnog predsednika skupštine, kao i protiv Smiljanića i Odalovića, sadašnjeg i prethodnog generalnog sekretara skupštine, jer smo utvrdili da narodna inicijativa nije dostavljena nadležnom skupštinskom odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, niti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a morala je po proceduri biti dostavljena, i niti se našla pred narodnim poslanicima. Takođe, podneli smo zahtev za formiranje javne skupštinske komisije u kojoj bi se našli predstavnici svakog poslaničkog kluba i predstavnici narodne inicijative koja bi utvrdila ko je očigledno namerno zaturio inicijativu i grubo prekršio narodnu volju, zaključuje Kozma.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?