Poslanik Zeleno-levog kluba Robert Kozma kaže da pokret čiji je deo osuđuje „režimske napade na Savu Manojlovića i ostale aktiviste i građane koji su učestvovali u ekološkim protestima i blokadama“.

– Nadamo se da će ovi napadi samo osokoliti i ohrabriti Manojlovića da nastavi da se bori za pravu stvar. Ti napadi moraju da prestanu i mi ćemo biti uvek tu da pružimo podršku građanima i aktivistima. Vrlo dobro znamo kako je to kada je neko progonjen zbog svog aktivističkog delovanja. Preko trideset prekršajnih prijava i tužbi je podneto do sada protiv Ne davimo Beograd. Svako ko se usudi da kritikuje štetne projekte vlasti bude zastrašivan, šikaniran i progonjen od strane vladajućeg režima. To je njihov način delovanja od dolaska na vlast. I to je tipičan manir nedemokratskog režima. Ideja je da se osobe zastraše kako bi odustali od suprotstavljanja vlasti i borbe za bolje društvo. Takođe, da se uzmu za primer, kako se nijedan drugi građanin i građanka ne bi usudili da kažu svoje mišljenje i kritikuju vlast, navodi Kozma.

Kako navodi građani su jasno rekli da su protiv Rio Tinta i sprovođenja projekta kojim bi se ugrozila neposredna životna sredina građana i stvorila ekološka katastrofa. Podseća da je preko 38.000 građana potpisalo narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora, ali i da je ovaj režim, kako kaže, počinio krivično delo jer je namerno zaturio, sakrio ili moguće i uništio potpise.

– Od konstituisanja ovog saziva Narodne skupštine, Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd na svakoj sednici skupštine postavljao je pitanje – šta se desilo sa narodnom inicijativom?! Podneli smo krivičnu prijavu protiv Vladimira Orlića i Ivice Dačića, sadašnjeg i prethodnog predsednika skupštine, kao i protiv Smiljanića i Odalovića, sadašnjeg i prethodnog generalnog sekretara skupštine, jer smo utvrdili da narodna inicijativa nije dostavljena nadležnom skupštinskom odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, niti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a morala je po proceduri biti dostavljena, i niti se našla pred narodnim poslanicima. Takođe, podneli smo zahtev za formiranje javne skupštinske komisije u kojoj bi se našli predstavnici svakog poslaničkog kluba i predstavnici narodne inicijative koja bi utvrdila ko je očigledno namerno zaturio inicijativu i grubo prekršio narodnu volju, zaključuje Kozma.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.