On to navodi reagujući na izjavu advokatice Zore Dobričanin da roditelji stradale dece u Ribnikaru traže ukidanje Anketnog odbora.

Kozma kaže da se iskreno nada da će svi članovi i članice Anketnog odbora shvatiti ozbiljnost situacije i da neće ulaziti u bespredmetne rasprave koje su krasile prve dve sednice.

„Upravo zbog brige roditelja, nije cilj odbora da se bavi direktnim krivično-pravnim stvarima u vezi sa počinjenim masovnim ubistvima, i oko ovoga moramo svi postupati krajnje oprezno i obazrivo, nego da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava. Da utvrdi propuste nadležnih organa, ali i predloži mere za poboljšanje, na primer, našeg prosvetnog sistema ili centara za socijalni rad, kada se radi o prevenciji vršnjačkog nasilja i nasilja u školama ili zaštiti mentalnog zdravlja dece i mladih“, objašnjava Kozma.

Prema njegovim rečima, takođe treba da se utvrdi da li mi imamo sistematično kršenje zakona kojima se uređuje pristup streljanama, ili kršenje etičkog i novinarskog kodeksa kada se radi o izveštavanju o događajima u koje su uključena deca i maloletne osobe.

„Na nama je da predložimo mere kako nam se nešto ovako strašno više nikada ne bi moglo dogoditi. Od posebne važnosti je da predložimo mere za podizanje našeg školstva na čvrste noge. Naše školstvo, kao i naše društvo, danas je na raskrsnici“, navodi sagovornik Danasa.

Od toga koje ćemo zaključke i lekcije izvući iz tragičnih događaja i masovnih ubistava isključivo zavisi da li ćemo uspostaviti škole kao mesta okupljanja, sreće i podrške u kojima đaci stiču znanja i veštine. Ili će, kako kaže, ona biti mesta u kojima đaci i nastavnici ne žele da borave, a roditelji strahuju da li da pošalju dete u školu“, kaže Kozma.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.