Narodni poslanik iz Zeleno-levog kluba Robert Kozma postavio je na skupštinskoj sednici u četvrtak poslanička pitanja u vezi štrajka u bolnici Laza Lazarević, Predloga zakona o hitnoj pomoći, kao i o lobiranju Telekoma u Briselu i našem Predlogu zakona o zakupu stanova i kuća za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini.

Slučaj štrajka u bolnici Laza Lazarević

Tražim informaciju i obaveštenje od ministra odbrane Miloša Vučevića i ministra prosvete Branka Ružića, ali u njihovom svojstvu kao predsednika i zamenika predsednika Kadrovske komisije Vlade Republike Srbije.

Radi se o štrajku zdravstvenih radnika u Klinici za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević”, odnosno o njihovoj opravdanoj borbi protiv mobinga i šikaniranja kojim su izloženi od strane v.d. direktorke te ustanove Ivane Stašević Karličić.

Šta još treba da se desi pa da v.d. direktorka Ivana Stašević Karličić bude razrešena funkcije direktorke?! Koliko još prava pacijenata bi trebalo da budu ugrožena, koliko još lekara i stručnog osoblja mora da ode ili bude proterano iz klinike, pa da predsednik i zamenik predsednika Kadrovske komisije urade svoj posao i imenuju novog vršioca dužnosti direktora klinike?!

Podsećam da je još u novembru 2022. godine, Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, obišla Kliniku “Laza Lazarević” i nakon toga stala na stranu zaposlenih i štrajkačkog odbora i predložila razrešenje direktorke.

Citiraću ministarku zdravlja: “Sama činjenica da je za vreme njene, da kažem vladavine, otišlo 23 doktora sa te klinike i oko pedesetak sestara, govori u prilog tome da se nešto zaista ružno dešava i da odnosi u toj ustanovi nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu…Ona je zapravo i pokazala na koji način ne treba voditi jednu kuću.

Podsećam da zaposleni u Klinici već sedam meseci štrajkuju i zahtevaju smenu direktorke zbog nesavesnog vođenja institucije i trošenja resursa klinike, ali i zbog sistemskog mobinga kojim su izloženi zaposleni u ustanovi. I tu postoji saglasnost svih struktura, od portira, tetkica, domara, medicinskih sestara, lekara, doktora nauka.

Zato, tražim obaveštenje od predsednika i zamenika predsednika Kadrovske komisije Vlade RS – Šta ćete učiniti povodom ovakve situacije u Klinici “Laza Lazarević”? I kada će Ivana Stašević Karličić biti razrešena funkcije direktorke?!

Hitna pomoć

Tražim obaveštenje i od ministara – Ministra finansija, Ministra državne uprave i lokalne samouprave, Ministra za rad i Ministarke pravde:

Njima je ministarstvo zdravlja uputilo Predlog zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, a koje je izradio pokret “Pravo na život – Meri”. Želim da znam kakvo je njihovo mišljenje povodom predloga zakona i da li su ga dostavili Ministarstvu zdravlja.

Srbiji je hitno potreban zakon o hitnoj medicinskoj pomoći! Mali domovi zdravlja se snalaze kako znaju i umeju. Nepostoje jasne procedure oko toga ko se javlja na pozive građana, ko vrši i na koji način prioritizaciju pružanja hitne pomoći… Sve to moramo da promenimo, jer se radi o životima naših građana!

Telekom

Ministru spoljnih poslova – Ivici Dačiću

Koja su vaša saznanja o sastancima i kontaktima koje su predstavnici Telekom Srbija imali sa evropskim poslanicima i drugim telima Evropske unije, a vezano za izveštaj Evropskog parlementa o napretku Srbije ka članstvu u EU? Koliko ovakvih sastanaka je održano, ko su bili učesnici sastanaka i šta su zaključci ovih sastanaka? Koju ulogu u organizaciji je imala ambasadorka, odnosno šefica misije Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Zakon o zakupu stanova

Pitanje za Ministra građevinarstva, saobraćaja i inforstrukture: Zbog čega ni 5 meseci nakon što smo podneli Predlog zakona o zakupu stanova i kuća za stanovanje i kontrolisanoj zakupnini, a kojima bi se rešila stambena kriza u velikim gradovima u Srbiji, nismo dobili od mišljenje Ministarstva o ovom zakonu?

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.