Građani i građanke Koteža su za subotu 10. avgusta najavili mirno okupljanje i privremenu blokadu saobraćajnica, u znak protesta zbog katastrofalne situacije sa javnim gradskim prevozom. Naime, zbog učestalih problema na autobuskoj liniji 43 koja saobraća iz ovog naselja, onemogućen je normalan život žitelja i žiteljki našeg naselja. Polasci autobusa su u potpunosti van ikakvog reda, vozila su svakodnevno u kvaru, pauze u polascima su ogromne i znaju biti i po 45 minuta. Građani i građanke Koteža osećaju se potpuno odsečenim od ostatka grada.

Autobus Kotez

Inicijativa Ne davimo Beograd izražava punu podršku žiteljkama i žiteljima naselja Kotež, kao i svim ostalim građanima prekodunavskog dela opštine Palilula, čije je rukovodstvo nesposobno da reši jedno od najvažnijih pitanja za normalno funkcionisanje života stanovnika ovog dela grada. Pored problema sa saobraćajem, stanovnici leve obale Dunava suočavaju se sa potpunim odsustvom brige za najosnovnije životne probleme. Nedostatak ili neadekvatan kapacitet svih javnih službi, srednjih škola, policijskih i medicinskih ustanova, javnog prostora, kulturnih sadržaja, kao i hronična nebriga za Pančevački most čine od nas građane drugog reda u sospstvenom gradu.
Pozivamo i stanovnike drugih naselja sa leve obale Dunava, iz Krnjače, Borče, Ovče, Kovilova, Padinske skele, ali i sve Beograđane, da izraze solidarnost sa sugrađanima iz Koteža i pridruže im se u protestu blokadama Zrenjaninskog puta u blizini svojih naselja.

*** Ovom prilikom podsećamo i na plan za saobraćaj inicijative Ne davimo Beograd pod nazivom “30 minuta od posla do kuće” koji predviđa radikalnu optimizaciju javnog prevoza kroz uvođenje ekspres linija i veću upotrebu žutih traka i davanje priroriteta prolaska vozilima javnog prevoza, za koji verujemo da je jedno od rešenja kako se sistem prevoza u gradu može brzo, jeftino i efikasno podići na zadovoljavajući nivo.