Ne davimo Beograd smatra da korumpirana vlast mora snositi odgovornost zbog katastrofalnog izvođenja gradskih radova u Beogradu.

Dok u našem gradu godinama propadaju trgovi, ulice, parkovi i dok se urušava celokupna infrastruktura grada, građani trpe posledice i plaćaju popravke, a korumpirana vladajuća stranka i firme povezane sa njom bahato profitiraju.

Gradska vlast Beograda ne uspeva da obavi ni najjednostavnije rekonstrukcije ulica i trgova, bez kreiranja novih problema koji otežavaju život građanima. Zbog loše organizovanih gradilišta, građani često ne mogu da se kreću svojim komšilukom, nemaju struju, vodu ili uličnu rasvetu, a radovi traju i do tri ili četiri puta duže od planiranog. Svaki projekat prati netransparentost i korupcija, tako da se obavljeni radovi, uprkos ogromnim troškovima, svode na šminkanje, a ne unapređenje saobraćaja i prateće infrastrukture. Posledično, radovi su lošeg kvaliteta tako da je gotovo po pravilu neophodna rekonstrukcija rekonstrukcije, koju opet plaćaju građani Beograda.

Ukazujemo na 4 primera katastrofalnih rekonstrukcija gradskih ulica i trgova:

Zeleni bulevar

Radovi na potezu četiri bulevara od ZOO vrta do Vukovog spomenika trajali su godinu dana duže od predviđenog, a kako su loše urađeni, neophodne su nove popravke. Dodatni problem su i vodovodne cevi čija je zamena tokom rekonstrukcije Bulevara upitna, na šta ukazuje nedavno pucanje cevi u Kraljice Marije koje je izazvalo saobraćajni kolaps i nestašicu vode u celom gradu.

Trg Republike

Nakon završetka radova na Trgu republike, kocke od kojih je urađen kolovoz su popravljane, jer su pod teretom motornog saobraćaja upadale i pravile velika udubljenja. Radi očuvanja loše izvedene kaldrme pojedine linije javnog prevoza i dalje ne saobraćaju i ne okreću se na Trgu Republike, zbog čega trpe hiljade građana

Ruzveltova

Nakon rekonstrukcije Ruzveltove, ploče na trotoarima non stop upadaju zbog čega su nebezbedne za pešake i bicikliste. Kao i u drugim slučajevima, nakon velikih radova, bile su potrebne stalne popravke.

Plato oko spomenika Stefanu Nemanji

Posle manje od dve godine od izgradnje i ogromnih troškova, na platou su popucale ploče otkrivši rupu širine 2m. Kako vreme odmiče, popravke u budućnosti će biti još učestalije.

“Ovakav trend izbora izvođača radova koji preskupo naplaćuju nestručne, aljkave i nikad završene radove, građani Beograda ponovo plaćaju, jer greške izvođača ispravljaju gradska komunalna preduzeća. Pored zastrašujuće nesposobnosti da se i najosnovniji radovi izvedu kako treba, očigledno se radi i o korupciji jer nikada nije ni bila ideja da se napravi kvalitetna gradska infrastruktura, već da se fantomskim firmama obezbedi višemilionski profit.” – izjavio je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd – Za dobar grad.

Ne davimo Beograd neće dozvoliti da još neka važna tačka u gradu bude plen korupcije SNS-a i žrtva nestručnosti firmi povezanih sa vladajućom strankom.

Pročitaj i ovo: