Ne davimo Beograd smatra da korumpirana vlast mora snositi odgovornost zbog katastrofalnog izvođenja gradskih radova u Beogradu.

Dok u našem gradu godinama propadaju trgovi, ulice, parkovi i dok se urušava celokupna infrastruktura grada, građani trpe posledice i plaćaju popravke, a korumpirana vladajuća stranka i firme povezane sa njom bahato profitiraju.

Gradska vlast Beograda ne uspeva da obavi ni najjednostavnije rekonstrukcije ulica i trgova, bez kreiranja novih problema koji otežavaju život građanima. Zbog loše organizovanih gradilišta, građani često ne mogu da se kreću svojim komšilukom, nemaju struju, vodu ili uličnu rasvetu, a radovi traju i do tri ili četiri puta duže od planiranog. Svaki projekat prati netransparentost i korupcija, tako da se obavljeni radovi, uprkos ogromnim troškovima, svode na šminkanje, a ne unapređenje saobraćaja i prateće infrastrukture. Posledično, radovi su lošeg kvaliteta tako da je gotovo po pravilu neophodna rekonstrukcija rekonstrukcije, koju opet plaćaju građani Beograda.

Ukazujemo na 4 primera katastrofalnih rekonstrukcija gradskih ulica i trgova:

Zeleni bulevar

Radovi na potezu četiri bulevara od ZOO vrta do Vukovog spomenika trajali su godinu dana duže od predviđenog, a kako su loše urađeni, neophodne su nove popravke. Dodatni problem su i vodovodne cevi čija je zamena tokom rekonstrukcije Bulevara upitna, na šta ukazuje nedavno pucanje cevi u Kraljice Marije koje je izazvalo saobraćajni kolaps i nestašicu vode u celom gradu.

Trg Republike

Nakon završetka radova na Trgu republike, kocke od kojih je urađen kolovoz su popravljane, jer su pod teretom motornog saobraćaja upadale i pravile velika udubljenja. Radi očuvanja loše izvedene kaldrme pojedine linije javnog prevoza i dalje ne saobraćaju i ne okreću se na Trgu Republike, zbog čega trpe hiljade građana

Ruzveltova

Nakon rekonstrukcije Ruzveltove, ploče na trotoarima non stop upadaju zbog čega su nebezbedne za pešake i bicikliste. Kao i u drugim slučajevima, nakon velikih radova, bile su potrebne stalne popravke.

Plato oko spomenika Stefanu Nemanji

Posle manje od dve godine od izgradnje i ogromnih troškova, na platou su popucale ploče otkrivši rupu širine 2m. Kako vreme odmiče, popravke u budućnosti će biti još učestalije.

“Ovakav trend izbora izvođača radova koji preskupo naplaćuju nestručne, aljkave i nikad završene radove, građani Beograda ponovo plaćaju, jer greške izvođača ispravljaju gradska komunalna preduzeća. Pored zastrašujuće nesposobnosti da se i najosnovniji radovi izvedu kako treba, očigledno se radi i o korupciji jer nikada nije ni bila ideja da se napravi kvalitetna gradska infrastruktura, već da se fantomskim firmama obezbedi višemilionski profit.” – izjavio je Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Ne davimo Beograd – Za dobar grad.

Ne davimo Beograd neće dozvoliti da još neka važna tačka u gradu bude plen korupcije SNS-a i žrtva nestručnosti firmi povezanih sa vladajućom strankom.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?