Nije neuobičajeno da se u toku naših prenosa uživo sa raznih dešavanja ili protesta u gradu, uključuju simpatizeri vlasti koji prete, vređaju ili psuju. Ali zaista smo šokirani da je jedan od njih komandir jedinice specijalnih vozila Žandarmerije, Ivan Damnjanović. Naime, Damnjanović je građane i građanke okupljene na protestu “Za bezopasan vazduh” nazvao neostvarenim, zlobnim, zavidnim i ljubomornim ološima. 

U odgovoru na Damnjanovićev komentar upitali smo komandira jedinice specijalnih vozila Žandarmerije da li državni službenik sme da se na ovako uvredljiv način, obraća građanima i do sada nismo dobili odgovor.

Na protestu na koji je pozvala Eko straža, okupio se veliki broj ljudi koji su zahtevali hitno rešavanje problema zagađenja vazduha. Bez obzira da li je neko pripadnik policije, penzioner, naprednjak ili sportista, ovaj problem nas sve jednako pogađa. Ne davimo Beograd podržao je današnji protest, a i sami smo organizovali veliki broj akcija u borbi za čist vazduh. Mere za rešavanje ovog problema, koje Ne davimo Beograd predlaže, do sada je podržalo preko 17 hiljada građana, preko peticije na linku:

 

Ovo nije prvi put da Damnjanović vređa aktiviste Ne davimo Beograd. Podsećamo da nas je tokom obraćanja javnosti Dobrice Veselinovića povodom prodaje Sava Centra, Damnjanović, u komentarima, nazivao miševima i tražio da se vratimo u rupu. Slično je reagovao kada smo uputili javnu poruku “Pokretu pravde” iorganizaciji “Pravda za Davida” koja se kandidovala na lokalnim izborima u Banjaluci, samo što smo tada za njega bili “dno” i “izdajnici”, a o porodici preminulog Davida Dragičevića je govorio da prodaje smrt svog deteta.

Prenosi uživo kojima pokušavamo da nadomestimo medijski mrak u kome živimo, sve su više praćeni i mesto su diskusije i sučeljavanja mišljenja građana. Iako nam je drago da aktivnosti Ne davimo Beograd prate i pripadnici Žandarmerije, ipak smo šokirani bahatošću državnog službenika koji vređa građane.

Ceo tok protesta možete ispratiti klikom na sliku.

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.