Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front smatra neprihvatljivim da kockarnice, koje stvaraju bolesti zavisnosti (F63.0, patološko kockanje), ulaze u zdravstveni sistem i zahteva prestanak svih aktivnosti u kojima sa predstavnicima Ministarstva zdravlja učestvuju kladionice, kockarnice i slične organizacije. Ova reakcija dolazi kao odgovor na potpisivanje protokola o saradnji između Ministarstva zdravlja i Fondacije Mozzart, kojim se pod izgovorom društvene odgovornosti, za milostinju, pere obraz glavnim uzročnicima problema.

Zvuči neverovatno činjenica da državni funkcioneri ne uviđaju problem sa ovakvom vrstom saradnje. Srbija treba da se bavi prevencijom i da ograniči uticaj kockarnica i kladionica u javnoj sferi, a ne da otvara vrata zdravstvenog sistema onima koji su uzrok problema. Ne treba nam milostinja kompanija koje zarađuju nudeći sadržaj koji u ovom konkretnom slučaju izaziva bolesti zavisnosti (F63.0, patološko kockanje), već sistemska prevencija. Patološko kockanje izaziva ogromnu patnju i nesreću kako bolesnih, tako i njihovih porodica koje posledično upadaju u ozbiljne pihološke i finansijske probleme.

Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front osuđuje potpisivanje protokola o saradnji Ministarstva zdravlja i Fondacije Mozzart, kojim se predviđa zajednička realizacija društveno-odgovornih aktivnosti u cilju promocije zdravijeg načina života i poboljšanja uslova rada zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Pročitaj i ovo: