Kopredsednici Zeleno-levog fronta, Radomir Lazović i Biljana Đorđević, izjavili su danas u Berlinu da tri vladajuće partije u Nemačkoj vide članice koalicije “Srbija protiv nasilja” kao kredibilne partnere sa kojima treba da razgovaraju o budućnosti Srbije.

Lazović, prvi na listi proevropske koalicije “Srbija protiv nasilja” (SPN) za predstojeće parlamentarne izbore, rekao je agenciji Beta da današnja panel diskusija predstavnika tri vladajuće stranke u Nemačkoj i četiri opozicione stranke iz Srbije, u Bundestagu, predstavlja “važan događaj koji je simbol promene”.

“Očekujemo drugačiji pristup vladajućih nemačkih stranaka prema autokratskom režimu (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića”, kazao je Lazović nakon učešća na panelu “Srbija pred izbore – između autokratije i demokratskog buđenja”, na poziv vladajućih nemačkih partija – socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Posle panela, na kojem su učestvovali predstavnici tri vladajuće nemačke partije i četiri članice SPN – Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke, Lazović je naveo da je Vučić “predugo bio jedina adresa na koju je nemačka vlada bila upućena, što je posebno bilo izraženo za vreme kancelarke Angele Merkel”.

“Očekujemo da demokratska opozicija igra veću ulogu u odnosima dve države nego do sada. Izneli smo stav da je najveća prepreka evrointegracijama Srbije Aleksandar Vučić, jer čovek koji vlada zarobljavanjem institucija, zloupotrebom medija i kršenjem zakona ne može odjednom da postane reformator pošto bi onda izgubio vlast”, rekao je Lazović posle panela na kojem je učestvovao i specijalni izaslanik vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Kopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević rekla je agenciji Beta da su četiri članice koalicije “Srbija protiv nasilja” dobile poziv za razgovore sa poslanicima Bundestaga pre nego što su raspisani izbori u Srbiji zato što su “prepoznate kao partije sa jasnim proevropskim stavovima na koje se može računati”.

“Naše partije su prepoznate kao demokratska proevropska alternativa režimu Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. Bilo nam je važno da poručimo da je pad podrške građana Srbije procesu evropskih integracija posledica snažne decenijske Vučićeve propagande protiv evrointegracija Srbije”, kazala je Đorđević.

Navela je da je važno da Nemačka i EU insistiraju na ispunjenju kriterijuma iz oblasti vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i Unije o članstvu, i dodala da je to direktno povezano sa borbom protiv kriminala i korupcije, koju koalicija “Srbija protiv nasilja” obećava.

Lazović je rekao i da su predstavnici koalicije čiji je jedan od lidera ukazali partnerima u Nemačkoj da su ključna pitanja kojima se taj savez bavi zaustavljanje nasilja i ispunjavanje svih zahteva višemesečnih protesta “Srbija protiv nasilja”, kao i “borba protiv kriminala i korupcije u koju je ogrezlo srpsko društvo i zaustavljanje rasta cena, posebno cena hrane, jer to najviše pogađa najsiromašnije”.

Na panelu je bilo reči o demokratskoj budućnosti Srbije, evrointegracijama, velikim problemima s kojima se suočava srpsko društvo, kao i izbornim uslovima za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji 17. decembra, dodao je Lazović.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.