Kandidat za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović, i kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda, Miloš Pavlović, sa liste „Biramo Beograd”, u subotu, 11. maja, obratili su se građanima i medijima sa Savskog keja, mesto koje je odabrano kao početna tačka povodom nedavnog nasilničkog ponašanja bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Veselinović i Pavlović su ukazali da je „nedolično i bahato“ ponašanje Šapića, kada je umesto odgovora na pitanja i kritike građana i aktivista o problemima Savskog keja, pokazao nasilje, uzrok i posledica svega što se na Savskom nasipu dešava preko deset godina.

Prema oceni Veselinovića, Savski kej je poprište bezvlašća i bahatog odnosa prema javnim dobrima, prirodi i građanima, što je rezultiralo izgradnjom ogromnog broja splavova, kao i nelegalnih objekata, kuća i vikendica.

„Iako postoji zakonski okvir i planovi, imali smo priliku da vidimo da niko nije pokrenuo prijave i postupke protiv ljude koji su uništavali naše reke i naše obale, za tako nešto niko nije odgovarao. Mi kao koalicija Biramo Beograd smo mnogo puta ukazivali na katastrofalno stanje, bezvlašće i haos na Savskom keju i Savskom nasipu. Zato smo odabrali da se borimo, da 2. juna izađemo na izbore, kako bi konačno uredili grad po meri građana i građanki”, rekao je Veselinović.

Kako je ukazao, poslednji slučaj sa uklanjanjem splavova pokazao je jedan netransparentan, stihijski i bahat odnos grada prema građanima, dobrima i svemu što bi trebalo da predstavlja red i zakon.

„Kruna tog bezvlašća je ono što smo videli pre neki dan od bivšeg gradonačelnika Aleksandra Šapića a to je otimanje i bacanje telefona građana koji su se okupili na Savskom keju. Zato mi želimo da sprečimo takvo ponašanje i vratimo red i zakon”, poručio je Veselinović.

Osvrćući se na isti incident, Miloš Pavlović je ocenio da se radi o demonstraciji nasilja i prema novinarima i prema građanima, samo zato što je građane interesovalo šta se dešava sa Savskim nasipom.

„Mislimo da je konačno sazrelo vreme da Šapić više ne vrši javnu funkciju. To je čovek koji je sa funkcije predsednika opštine prekršio zakon tako što je vršio nezakonite radove na svojoj vili, zatim je prekršio zakon na način što je te nezakonite građevinske radove legalizovao i nastavio je sa nezakonitim radnjama. Radi se o osobi koja nije dostojna da vrši javnu funkciju, koja je pu više navrata pokazala da je sklona nasilju i nedostojnom ponašanju”, rekao je Pavlović.

Kako je rekao, bivši gradonačelnik je predstavljajući kako će rešiti problem Savskog nasipa, to uradio na netransparentan i selektivan način.

„Oni to rade tako da se uklanjaju samo mali splavovi, a svi ostali naprednjački tajkuni zadržavaju svoje splavove bez iakvih propisa. Naša osnovana sumnja je da se ovde nastoji da ostanu svi veliki splavovi koji služe za provod, a koji nisu predviđeni za ovaj deo naselja, čime će se problemi Savskog nasipa nastaviti”, istakao je Pavlović.

Jelena Jerinić, nositeljka liste „Biramo Novi Beograd“, istakla je Savski nasip kao simbol nezakonitih radnji na Novom Beogradu i najavila prioritete liste u rešavanju tog problema.

„U smislu zakonitosti i pravne države Savski nasip je novobeogradska Savamala i zato je nama bilo važno da se bavimo Savskim nasipom. U toku su sudski postupci koji se odnose na pokušaj bušenja nasipa. Savski nasip je za nas simbol i pravni problem i zbog toga smo izabrali da se borimo i na Novom Beogradu. Mi ćemo učiniti sve da uvedemo zakon na Savski nasip”, izjavila je Jerinić i najavila da će danas biti podneta izborna lista „Biramo Novi Beograd”.

Ključne tačke plana za Beograd, prema nosiocima liste „Biramo Beograd“, uključuju otvaranje svih ugovora prethodne vlasti radi utvrđivanja zakonitosti, rešavanje saobraćajnog haosa, problema u javnom prevozu i zdravstvenoj nezi, borbu protiv zagađenja i zaustavljanje investicionog urbanizma betoniranjem.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.