U mesecima iza nas merne stanice širom Beograda, ali i u mnogim gradovima u Srbiji beležile su ekstremno visoke koncentracije čestica prašine u vazduhu. Beograd se čak u jednom trenutku našao na prvom mestu liste zagađenih gradova. Zbog ove činjenice, ali i zbog toga što je pored visokog zagađenja, ono i kontinuirano i dugotrajno, zahtevali smo od nadležnih odlučne akcije. Umesto toga, dobili smo ignorisanje ili umanjivanje problema.

Kako bi građani sami mogli da provere o koliko alarmantnoj situaciji se radi i kako bismo i sami mogli da pratimo kvalitet vazduha u našem gradu, udružili smo se sa mladim programerom i aktivistom iz Makedonije, Gorjanom Jovanovskim i danas lansiramo srpsku verziju aplikacije AirCare koju svaki korisnik mobilnog telefona može preuzeti i uveriti u kvalitet vazduha u našem gradu.

U Makedoniji ovaj korisni softver ima već preko sto hiljada preuzimanja i odličan je alat u borbi za podizanje svesti građana o ovom problemu i sprečavanje njegovog ignorisanja.

Aplikacija AirCare na jednostavan način predstavlja podatke sa preko 65 republičkih mernih stanica širom Srbije. Preko nje se građani i građanke u svakom trenutku mogu informisati o trenutnoj zagađenosti vazduha u njihovom mestu, i to prisutnost PM 10 i PM 2.5 čestica, zatim ugljen-monoksida, ozona, azot-dioksida, sumpor-dioksida, kao i AQI – Air Quality Index (indeks tj. sumarni kvalitet vazduha).

Na ovaj način želimo da još jednom ukažemo na ozbiljnost situaciju u kojoj se nalaze naši gradovi. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kako bismo mogli da očekujemo da se situacija sa zagađenjem vazduha poboljša.

Pozivamo građane da preuzmu i koriste ovu aplikaciju i sami prate kvalitet vazduha u našem gradu. Aplikacija AirCare dostupna je za:
* android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gorjan.airquality
* ios: https://itunes.apple.com/us/app/aircare-air-quality/id1190987663?mt=8
* www.mojvozduh.eu
* www.getaircare.com