Narodni poslanik Zeleno-levog kluba je pružio podršku zaposlenima u psihijatrijskoj klinici „Dr Laza Lazarević“ koji čitavih pola godine čekaju da Vlada sprovede razrešenje koje je predložila resorna ministarka.

“Šta ćete učiniti povodom situacije u Klinici ‚Laza Lazarević i kada će Ivana Stašević Karličić biti razrešena funkcije direktorke?! Koliko još prava pacijenata će biti ugrožena, koliko još lekara i stručnog osoblja mora da ode iz klinike da bi komisija uradila svoj posao?”, upitao je predsednika Kadrovske komisije Vlade na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Ista pitanja Kozma je još 20. aprila postavio ministru odbrane Milošu Vučeviću i ministru prosvete Branku Ružiću, ali u njihovom svojstvu kao predsednika i zamenika predsednika Kadrovske komisije Vlade Republike Srbije, kako poslanik navodi za Mašinu. Vučevića i Ružića Kozma je pitao i: „Šta još treba da se desi pa da v.d. direktorka Ivana Stašević Karličić bude razrešena funkcije direktorke?!“

Robert Kozma podseća javnost na to da je još u novembru 2022. godine Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla Kliniku za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ i nakon toga stala na stranu zaposlenih i štrajkačkog odbora i predložila razrešenje direktorke. Kako dodaje:

„Podsećam da zaposleni u Klinici već sedam meseci štrajkuju i zahtevaju smenu direktorke zbog nesavesnog vođenja institucije i trošenja resursa klinike, ali i zbog sistemskog mobinga kojim su izloženi zaposleni u ustanovi. I tu postoji saglasnost svih struktura, od portira, tetkica, domara, medicinskih sestara, lekara, doktora nauka“.

Od odlazećeg ministra Ružića Kozma je pre nekoliko dana dobio odgovor da će se „stvari u najskorijem roku rešiti“ koji karakteriše kao besmislen i birokratski:
„U ovom slučaju je jasno da se radi o odugovlačenju, kako se situacija ne bi promenila, a zdravstveni radnici odustali od legitimnog štrajka. Zato je potrebno da ih svi podržimo, jer oni brinu o mentalnom i psihičkom zdravlju našeg društva“.

Podsetimo, jedna od praksi koje štrajkači smatraju štetnim po pacijente, a za koje tvrde da se događaju u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, je i neopravdani izostanak zadržavanja pacijenata sa teškom kliničkom slikom na lečenju. Tokom sednice na kojoj je govorio Kozma mediji su objavili da je mladić od 25 godina u platičevu kod Rume ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača u napušteni objekat u blizini Železničke stanice.

„U trenutku dok mi premijerka odgovara i govori kako sistem nije zakazao, stiže vest da je čovek pušten sa neuropsihijatrijskog lečenja upravo ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača i srušio napuštenu zgradu!!!“, prokomentarisao je na društvenim mrežama šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Radomir Lazović.

Tekst: Mašina.rs

Pročitaj i ovo: