“Čin rušenja predratne vile je nasilje. U zaštitu ovako vrednih zgrada ne treba da staju građani, već je to posao institucija. Ali institucije su bez integriteta i ne pružaju nikakav otpor prema investitorskom urbanizmu.

Opština Vračar daje dozvole šakom i kapom. Oni žure i jure interes investitora. Ja pretpostavljam da sada malo osećaju nervozu, pa su zato požurili i oko ove zgrade“, rekla je naša gradska odbornica Lola Joksimović.

Ona je podsetila da su građani i udruženja koja se bore protiv investitorskog urbanizma predali elaborat da se deo naselja Neimar proglasi za prostorno istorijsku kulturnu celinu, te da na taj način budu zaštićene vile koje su izgrađene pre 100 godina.

„Više od godinu dana se čeka da prođu elaborati. Sad postoji hijatus i tu se dešavaju ovakve stvari. Ruši se bez ikakvih posledica. Ti eleborati stoje u fioci generalnog sekretara Vlade, a videli smo čime se on sad bavi.“

Vila u Ulici Internacionalnih brigada 47 preživela je nemačko i savezničko bombardovanje u Drugom svetskom ratu i bombardovanje 1999. godine.

Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara

Pročitaj i ovo:

Potpisan “Dogovor za pobedu”

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.