Nova nesreća koja se sinoć desila na Pančevačkom mostu morala bi biti poslednje upozorenje da se on što pre rekonstruiše i učini bezbednim. Dvanaestogidišnji dečak je ozbiljno povređen krećući se biciklom na mostu.

Iako biciklistička udruženja već 10 godina ukazuju na katastrofalno stanje pešačkih staza na Pančevačkom mostu, a koje koriste i biciklisti Javno preduzeće Putevi Srbije ignoriše stanje na terenu i rupe po ovim stazama, pravdajući se da bi rekonstrukcija istih izazvala zastoje u saobraćaju.

Na delu gde se desila nesreća te pešačke staze su neupotrebljive već mesecima, jer su noseće ploče na njima upale i moguće je da je upravo to razlog zbog koga je nesrećno dete sišlo na kolovoz.

Ovo je već treća žrtva na mostu ove godine koju možemo pripisati katastrofalom stanju infrastrukture. Prve dve osobe su stradale jer nije bilo elastoodbojne ograde koja bi sprečila da ispadnu sa mosta iz kamiona koji se prevrnuo, a dečak je povređen jer na mostu ne postoje adekvatne površine za bicikliste, zbog kojih je silazio na kolovoz.

Pokret Ne davimo Beograd insistira na tome da se pešačke površine na Pančevačkom mostu preimenuju u pešačko-biciklističke (što je moguće po sadašnjem zakonu) i da se rekonstruišu, a da se između tih staza i kolovoza postavi elastoodbojna ograda, koja bi imala dvostruku namenu. Primarna namena ograde bi bila da spreči da se vozila koja se sudare prevrnu tako da izlete sa konstrukcije mosta, a sekundarna da razdvoji pešake i bicikliste od kolovoza, što bi takođe sprečilo nesreću koja se desila sinoć.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.