Поводом најава заменика градоначелника Горана Весића да ће Град Београд издвојити додатних 300 милиона динара за набавку и обнову новогодишње расвете и тврдње да је град Београд вишеструко вратио средства које је претходних година уложио, иницијатива Не давимо Београд позива га да објави на основу којих анализа или истраживања ово говори.

Град Београд је од 2014. године до данас уложио скоро 500 милиона динара у новогодишњу расвету, а трошкови су из године у годину расли експоненцијално од око 3 милиона 2014. године, до 204 милиона у 2017. години. Ове године трошкови ће нарасти на чак 340 милиона динара што је рекордан износ који ће укупна издавања за новогодишњу расвету у претходне 4 године попети на око 800 милиона динара. Поред тога што купљена новогодишња расвета не чини ништа за градски буџет, она је сваке године све скупља, набавље се путем намештених тендера, укључена је скоро током читаве године, чиме узрокује неоправдано високе трошкове струје, а постављена је тако да на неким местима озбиљно угрожава саобраћај.

Питамо заменика градоначелника Горана Весића на основу којих анализа или истраживања говори да је Град Београд повратио ова средства кроз приходе од туризма, када стручњаци јасно говоре супротно. И Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије YUTA, економиста Љубомир Маџар и Златко Минић из Транспарентност Србија јавно су негирали повезаност броја туриста и остварених прихода са новогодишњом расветом.

Горан Весић у јавности је већ износио невероватне и нетачне рачунице попут оне да је за време новогодишњих празника Београд посетило чак 130 хиљада туриста од чега је град зарадио 30 милиона динара, што је касније демантовано из градске управе. Иницијатива Не давимо Београд, другом приликом када је говорио о пребацивању управљања и располагања пословним простором са општинских на градску управу, користећи закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја утврдила је да се Горан Весић позива на непостојеће анализе.

Сматрамо да је за изабране носиоце јавних функциија од кључне важности да говоре истину и сносе одговорност за ставове и тврдње изнесене у јавности. Желимо да упозоримо новинаре, уреднике и медијске раднике да обрате додатну пажњу када преносе изјаве Горана Весића обзиром да смо више пута утврдили и доказали да износи неистине.

Подсећамо да је иницијатива Не давимо Београд против Јавног предузећа „Јавно осветљење“ и одговорних људи Градске управе и директора фирме „Keep Light“, поднела је кривичне пријаве због намештања тендера за набавку новогодишње расвете, и то због набавке 2016. године и набавке 2017. године, као и кривичну пријаву због набавке вероватно најскупље јелке на свету, која је грађане и грађанке Београда коштала чак 10 милиона динара.

Упркос томе што су услови тендера такви да само један понуђач може да их испуни, да је јасно да су задати параметри преписани из каталога те исте фирме и да су трошкови годинама мултиплицирани, тужилаштво је одбацило све ове кривичне пријаве.