Ono što je ključno u izveštaju ODIHR-a jeste što su se tu našle ozbiljne nepravilnosti, ne samo neregularnosti, nego čak krivična dela na koja smo i mi kao učesnici u izborima ukazivali, ali i takođe i druge organizacije – u krajnjoj liniji i Evropski parlament, a premijerka ih ni na koji način nije pomenula u svom obraćanju, kaže gostujući u Marker razgovoru Jelena Jerinić iz Zeleno levog fronta. Kako dodaje, mogu se izvući i neke pozitivne ocene iz izveštaja, te da nisu ni oni kao opozicija tvrdili da “nema baš ničeg pozitivnog u čitavom procesu sprovođenja izbora“.

Kako objašnjava to su davnašnje preporuke ODIHR-a koje se odnose na “teške zloupotrebe državnih resursa, na brisanje granica između države i Srpske napredne stranke, ali i ozbiljna krivična dela kao što su kupovina glasova ucene pritisci na birače“.

Na pitanje kako to da dve strane jedan izveštaj tumače dijametralno suprotno ona kaže da često ima utisak da deluje kao da poslanici SNS-a i oni koji sede sa druge strane žive u dve različite države.

“Ono što vlast stalno radi jeste da zapravo pokušava da minimizuje značaj nekih dokumenata i nekih formulacija. Danas je to izveštaj ODIHR-a koji kao takav ekspertski dokument sadrži jednu vrstu terminologije u kojoj niko neće izričito reći “Da, Srpska napredna stranka je pokrala izbore“ zato što se prosto to tako ne formuliše, ali se vrlo svesno zaobilaze vrlo ozbiljni nalazi i vrlo ozbiljni navodi koji su u izveštaju nadvedeni“, kaže Jerinić.

Kako kaže, ono što treba podvući kao poruku izveštaja jeste da na te neke najozbiljnije nepravilnosti koji uključuju i probleme sa biračkim spiskom, državni organi republike Srbije koji su za to bili nadležni nisu reagovali.

To se odnosi, kako kaže, na nadležna ministarstva, tužilaštva ali se, dodaje, izričito pominju i REM i Agencija za sprečavanje korupcije.

Na pitanje da li ODIHR izveštaj piše na osnovu materijalnih dokaza ili percepcije u javnosti ona kaže da je ovo bila dugoročna posmatračka misija.

“To znači da oni nisu došli samo na izborni dan da vide kako se izbori sprovode na biračkim mestima nego su razgovarali i prikupljali dokaze i dosta pre izbora. Ta metodologija uključuje različite izvore, dokumente, odluke, neke informacije, ali takođe i razgovore sa ključnim akterima – to su opozicija i akteri civilnog društva kao i izvori iz medija“, objašnjava Jerinić u Marker razgovoru.

Kako dodaje stvari koje nisu kredibilne za ODIHR u tom izveštaju se ne navode.

“Mi ćemo insistirati na primeni izveštaja kao što smo insistirali i za prethodne izveštaje, svim mehanizmima koje imamo kao i kao narodni poslanici i kao učesnici u nekim drugim institucijama“ , kaže Jerinić.

Na pitanje da li je izvodljivo da se primeni preporuka ODIHR-a da se zakonski uvede rok u kojem Ustavni sud mora da odgovori na izborne žalbe, Jernić smatra da je važno da se ODIHR osvrnuo na to da Ustavni sud nije doneo nikakvu odluku.

“Sama ta konstatacija je dovoljna poruka da se radi o jednom nedelotvornom pravnom sredstvu“, kaže ona.

Na pitanje šta je prioritet opozicije novi izbori ili novi izborni uslovi kaže da kaže da ne bi postavljala te stvari tako “suprotstavljene“.

“Svakako i ovaj izveštaj je jedan segment on je jedna korak u dobrom smeru i moj je utisak da je Evropski parlament čekao izveštaj ODIHR-a da bi jasno definisao mandat misije koja će biti poslata. Mi ćemo, naravno, i dalje insistirati na izbornim uslovima“, kaže ona.

Međutim kako kaže to ne znači da će čekati ispunjenje svih segmenata pre izlaska na izbore.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.