Šta su njihovi zahtevi, da li bi vlada i predsednik trebalo, preme njihovom mišljenju, da podnesu ostavke, kakva je odgovornost institucija sistema? O svemu ovome govorila je u jutarnjem programu „Probudi se“ narodna poslanica Jelena Jerinić iz Zeleno – levog fronta/Ne davimo Beograd. Ona je pokušala da objasni sa kojom porukom se danas opozicija i građani okupljaju oko 18 sati.

– Poruka današnjeg okupljanja jeste „Srbija protiv nasilja“ i zapravo zahtevi jesu usmereni direktno na prošlonedeljene događaje koje su nas sve potresli, oni se odnose pre svega na ono što mi vidimo kao dugoročne uzroke ovih događaja, a to je sveopšta promocija i normalizacija nasilja u našem javnom prostoru. Sa druge strane je bezbednost i u vezi sa tim su definisani osnovni zahtevi koje je opozicija uputila u petak – rekla je Jerinić i dodala da su svi ovi događaji pokazali da problema ima mnogo.

Jerinić je ukazala da je nasilje kod nas zastupljeno proteklih trideset godina i da je dobro što je ministar prosvete pondeo ostavku, ali da je trebalo da to uradi u sredu ujutru.

– Ostavka se daje, ne nudi se i ne čeka da je neko prihvati, sve ovo se desilo zbog pritiska javnosti. Ne želimo da tragediju politizujemo, osetili smo potrebu da se ukaže na odgovornost. Organizatori ovog skupa postaju oni koje nazivao proevropskom opozicijom. Vlasti nije svejedno što se organizuje današnje okupljanje i imamo sumnju da će sve mere u vezi sa oružjem biti selektivno primenjene – rekla je Jerinić.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.