Ova rasprava traje više od mesec dana – skoro sve je o odgovornosti za bezbednosnu situaciju – izveštaj Vlade, anketni odbor i ova tačka dnevnog reda. Sve vreme ponavljate isto – sistem nije zakazao, Bratislav Gašić nije ni za šta odgovoran.

Čini se, sve vreme, da je Bratislav Gašič najzaštićeniji čovek u Srbiji. U jednom skoro objavljenom tekstu, Gašić je nazvan „crnom kutijom” SNS-a, čuvarem svih afera vladajuće stranke – kao ministar odbrane, kao direktor BIA, kao ministar unutrašnjih poslova. 

Dugačka je lista svih onih koji ne daju Gašića. Predsednik države, premijerka, ali i drugi članovi stranke, do najnižeg funkcionera.

Šta nam se time poručuje? Da sve može da se oprosti i zataška, samo je važno biti dovoljno blizak prijatelj vođe Pokreta… Čime je Bratislav Gašić zaslužio nesmenjivost? Ponavljate da je on jednom već dao ostavku… Tačno. Onda kada je šef rekao da treba. 

Šta je kriterijum za nesmenjivost? Nije važno kakve su mu kvalifikacije, kakvo mu je iskustvo, koje druge javne funkcije obavljao, dovoljno je da u svoj CV stavi da je prijatelj Aleksandra Vučića. 

Problem je u tome što se svaka kritika SNS-a, shvata kao napad na državu. Svaka kritika postupanja Aleksandra Vučića, shvata se kao napad na državu. Gospodo, niste vi država! Ova država postojala je i pre vas i postojaće nakon vas. Mi pokušavamo da sprečimo da je potpuno ponizite i opljačkate.

I to čine i ljudi u preko 30 gradova u Srbiji koji dva meseca protestuju i, između ostalog, traže i smenu Bratislava Gašića. Jer znaju šta je država, šta država treba da radi i žele svoju državu da odbrane. 

A kakvi su vaši odgovori na zahteve protesta? Tražimo oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju – evo jeftiniji hleb. Tražimo smenu Gašića – evo 10.000 po detetu.

Osvrnuću se samo na jednu od odbrambenih izjava koju je izrekao Aleksandar Vučić. Reče on: Nije posao ministra unutrašnjih poslova da deluje preventivno, već samo represivno. Je li? 

Kada to kaže predsednik države, on poručuje svim građanima i građankama Srbije da nismo bezbedni, da nema ko da čuva našu bezbednost, da to nije ničija odgovornost.

Nema veze što u Zakonu o ministarstvima piše da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo za zaštitu bezbednosti građana i sprečavanje krivičnih dela. 

Nema veze što je u Zakonu o policiji prvi posao policije prevencija kriminala i unapređenje bezbednosti u zajednici.

Nema veze. Predsednik je tako rekao.

Baš lepo. Recite to ženi koja prijavljuje nasilje – ako postane žrtva femicida, desilo se, biće dovoljno da se učinilac uhvati. Ili žrtva silovanja, svejedno je.

Recite to detetu koje je žrtva vršnjačkog nasilja. Ako baš dobiješ ozbiljne batine, doćiće policija. Dok se to ne desi, šta da radimo? Prevencija nije naš posao.

Nije vam jasan ni koncept odgovornosti kao takve, ali nije vam jasno ni šta je trebalo da radite drugačije. Iako smo vrlo jasno i javno izneli naše predloge mera, kako u vezi sa kontrolom oružja, tako i u vezi sa obrazovanjem, ponavljate sve vreme da mi nismo za dijalog i da nikakve predloge nismo podneli. 

Izvinite, ali iskustvo nas je već naučilo da vi na predloge opozicije ne reagujete na najefikasniji način.

– Koliko čekamo od predsednika Orlića odgovor na pitanje gde je narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora sa 38000 potpisa? 290 dana

– Na obrazovanje anketnog odbora o pogibiji osam rudara u rudniku Soko? 329 dana

– Komisije o ugovoru o Beogradu na vodi? 265 dan

– Komisije za utvrđivanje odnosa prema antifašističkom nasleđu? 229 dana

– Konačno, odgovor Vlade na interpelaciju za smenu Siniše Malog, na koji ste po Ustavu dužni da odgovorite u roku od 30 dana, čekamo 192 dana.

Premijerka je, doduše, ponudila svoju ostavku umesto Gašićeve. O tome sam već govorila u toku ove sednice. Sada, samo jedna sugestija. Ostavka se ne nudi, ostavka se daje.

I još jedno pitanje. Da li je svoju ostavku ponudio i Veselin Milić, načelnik beogradske policije? Koliko dana, koliko meseci treba da se utvrdi da je on taj koji je pokazao spisak dece spremne za odstrel u Ribnikaru? Ako je i taj snimak nestao negde u „storidžima”, sećate li se toga Vi, gospodine Gašiću? Stajali ste iza njega. 

Danima gospodin Gašić u Narodnoj skupštini pokušava da izbegne političku odgovornost. Do sada je u tome uspeo da izazove i diplomatski skandal i da iznese neproverene tvrdnje u vezi sa nekoliko sudskih postupaka. Optužujući inspektore koji su u predmetu Jovanjica pojavljuju kao svedoci tužilaštva, ne samo da narušava ugled ministarstva kojim rukovodi, a u kome još uvek rade časni policajci i policajke, već na taj način vrši neprimereni uticaj na samostalno tužilaštvo i nezavisni sud, što je Ustavom zabranjeno. 

Na čiju stranu ministar Gašić na taj način staje? Pitala sam ministarku pravde, Visoki savet tužilaštva i Visoki savet sudstva kada će upozoriti ministra da je to zabranjeno Ustavom i pravosudnim zakonima? Uvažene kolege, ne dozvolite da u pokušaju da ostane na političkoj funkciji zabasa i u pravnu odgovornost.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.