Narodna poslanica Zeleno-levog fronta, Jelena Jerinić, na današnjoj sednici Narodne skupštine je pozvala na odgovornost ministre u Vladi RS, posebno se obrativši ministru Gašiću.

Poslanička grupa Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd nije propustila nijednu priliku da postavlja pitanja ministrima i drugim državnim funkcionerima. Međutim, neki od ministara ta pitanja uporno ignorišu, a najveći broj pitanja je ignorisao ministar Gašić. Zbog izbegavanja odgovora na pitanja o narodnoj inicijativi za zabrani iskopavanja litijuma i bora, u čemu prednjači predsednik Narodne skupštine, Zeleno-levi front je podneo je krivičnu prijavu protiv njega i još nekoliko njegovih saizvršilaca.

Jelena Jerinić je u obraćanju Parlamentu iskoristila priliku da ministra Gašića na kraju mandata podseti na neodgovorena pitanja, i dodala nekoliko pitanja koja se pretežno odnose na kadrovsku politiku u policiji.

“Dobro je za vas da vežbate odgovaranje na pitanja, jer ćete uskoro odgovarati i pred sudom, čim siđete sa vlasti. Često nas vaše kolege ovde optužuju da se zalažemo za lustraciju. Tačno je da mi mislimo da mnogima od vas treba zabraniti dalje bavljenje bilo kakvim javnim poslom, zbog sve štete koju ste naneli ovoj zemlji. Ali da se razumemo, mi smo pre svega za vašu krivičnu odgovornost, a to će omogućiti informacije koje su počele da cure upravo iz vašeg kriminalnog sistema. Znate za onu izreku: Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obiju.

Za početak želim da Vas pitam: Koliko puta u protekle dve godine je raspisivan javni konkurs za direktora policije i zašto nijednom? Da li to opet nije zakazao sistem, kad nema nijednog kandidata za direktora policije, nego ministar Gašić mora da glumi direktora policije? Biće da je Vam je kadriranje u policiji toliko važno da ne možete nikom da ga prepustite.

Zeleno-levi front skovao je za Vašu partiju i Vaše saradnike izraz „kriminalna elita na vlasti”. Više puta ste se u tome prepoznali, i ovde u parlamentu, a i neki drugi su se osetili prozvanim, pa su i Ne davimo Beograd i naš kolega Dobrica Veselinović tuženi od strane Milenijum tima, omiljene SNS kompanije za nameštene poslove. Ono što saznajemo poslednjih dana je upravo dokaz da kriminal kojim se bavite nije samo privredni. U policiji koju nažalost Vi vodite progone se profesionalci, a direktno se štite kriminalci.

Tako je npr. protiv policajca Dumanovića krivičnu prijavu podnela BIA, kada joj je Gašić bio na čelu, jer je izjavio da „novac od droge dele SNS i BIA”, kao i da se „na vrhu piramide braća Vučić, nekadašnji ministar Stefanović i Dijana Hrkalović.” Po njegovom svedočenju, postojao je spisak 1500 policajaca koji nisu podobni za SNS i koji su raspoređeni na niža mesta ili isterani iz MUP-a.

Policijski inspektor Dragan Kecman koji je vodio istragu ubistva Slavka Ćuruvije službeno je prijavio da mu je život ugrožen, ali ne može da dobije dozvolu za nošenje oružja koji je dobio od MUP-a dobio prilikom penzionisanja.

Pitala sam Vas pre skoro četiri meseca zbog čega je proglašena službenom tajnom procena bezbednosti za inspektore Milenkovića i Mitića koji su prijavili da im je život ugrožen i da je pripremljena njihova likvidacija zbog otkrića plantaže marihuane u Jovanjica. Sedeli ste ovde danima, braneći kriminalce optužene u ovom predmetu, a optuživali službenike policije kojom rukovodite.

Isto tako, neko u Vašem sistemu koji ne zakazuje, štiti načelnika beogradske policije Milića koji je na konferenciji za medije 3. maja pokazao spisak dece koja su navodno trebala da budu ubijena u Ribnikaru. Vi ste stajali iza njega, čuvali mu leđa.

A o vođi bande huligana, visokopozicioniranom žandarmu Nenadu Vučkoviću, niste rekli ni reč. On je, istovremeno sa funkcijom u Žandarmeriji bukvalno upravljao kriminalnom grupom, izdavao im naređenja, koordinirao aktivnosti, ali i izvlačio iz nezgodnih situacija. Tužilaštvo i policija u najmanje šest slučajeva ignorisali su dokaze koji su ukazivali na njegovu ulogu u organizovanom kriminalu, ali nije snosio nikakve posledice.

Da li će iko u policiji odgovarati što je Vučkoviću omogućio da uništi ključne dokaze sa telefona njegovog ortaka Aleksandra Stankovića, osvedočenog kriminalca? Tužilaštvo za organizovani kriminal krivicu za to prebacuje na policiju, ali ne nalazi ništa čudno u izjavi da je Vučković u besu uništio dokaze i bacio ih u kontejner.

Konačno, Vi ćete, ministre Gašiću, sigurno znati i da li je Vučković i dalje zaposlen u policiji? Da ne čuvate možda za njega mesto direktora policije?”

Poslušajte ceo govor:

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.