Pre nekoliko dana pojavila se vest da se pripremaju izmene zakona koje bi javnim izvršiteljima omogućile da na terenu utvrđuju vlasništvo na nekretninama. Piše i da je ova genijalna ideja rezultat dogovora direktora Republilčkog geodetskog zavoda i predsednika Komore javnih izvršitelja. Time bi se navodno rešila višedecenijska neefikasnost katastra, ali se ne navodi da se tako izvršiteljima namešta još jedna „tezga” iz koje bi nesumnjivo ostvarili finu zaradu, na teret građana i građanki. 

Pitanje za ministarku pravde. Da li vaše ministarstvo, kao resorno, radi na ovim izmenama? Ko te izmene piše i zbog čega se informacija o tome ne može naći na vašem veb sajtu?

Zašto se ovaj posao poverava baš javnim izvršiteljima? Vama je sigurno poznato kakav ugled u javnosti uživa izvršilačka profesija. Razlog za to su pojedini javni izvršitelji protiv kojih su građani podnosili pritužbe i Komori, i vašem ministarstvu, ali i tužbe sudu.

Moj kolega Radomir Lazović, postavio Vam je ovde poslednjeg četvrtka u junu pitanja na koja niste odgovorili već ste zloupotrebili skupštinsku govornicu da govorite o nečemu što Vas niko nije pitao. Ja danas ponavljam ta pitanja, na koja imate obavezu da pismeno odgovorite u narednih 15 dana.

Tih dana bio je aktuelan slučaj oduzimanja cele zgrade na Vračaru, sa 13 porodica, i to protivno sudskoj odluci. Istovremeno, u Novom Sadu, iseljena je penzionerka,  ostavljena na ulici, da se sama snađe za smeštaj, sa penzijom od 27.000 dinara.

Ljudi u Srbiji ostaju bez krova nad glavom zbog duga od par hiljada evra, koji vrlo često nisu ni napravili, već su žrtve prevare, ali izvršitelje to često ne zanima, čak i kada investitori priznaju krivicu. 

U koliko slučajeva je vaše ministarstvo izvršilo kontrolu rada javnih izvršitelja? Zeleno-levi front smatra da se ne sme dozvoliti da nečiji jedini dom bude predmet izvršenja, ali nas zanima šta ćete Vi učiniti po tom pitanju. Vaš kolega ministar Vesić govorio je juče ovde o pravu na stanovanje garantovano međunarodnim konvencijama. Ti standardi su i Vama sigurno poznati.

Poznata su najmanje tri slučaja, koje vodi izvršiteljka Mirjana Dimitrijević, gde ne postoje objekti iz presude nad kojima je naloženo izvršenje, ali izvršitelji i dalje postupaju i ljudima bukvalno otimaju imovinu. 

Protiv izvršiteljke Dimitrijević postoje krivične prijave, zbog kojih bi ona morala da bude udaljena sa dužnosti. To Vam je sigurno poznato. Nadležno tužilaštvo odbija da pokrene postupak, iako je Apelaciono javno tužilaštvo izdalo obavezno uputstvo o pokretanju postupka protiv javne izvršiteljke i veštaka „zbog nesavesnog rada u službi i falsifikovanja isprava“. Ne jednom, nego pet puta. I Vama su se obratili oštećeni. Zbog čega ne postupate po službenoj dužnosti i omogućavate dalje kršenje zakona? 

Neka pitanja za Javno tužilaštvo za organizovani kriminal. Izdali ste saopštenje da ćete od pravosudnih institucija SAD i drugih međunarodnih partnera, ali i domaćih, zahtevati konkretne dokaze o umešanosti Aleksandra Vulina u organizovani kriminal.

Da li ste te zahteve uputili, kada i kome tačno?

Ako niste, kada planirate to da uradite? Danas, sutra, neki dan od ponedeljka….

Ja ne znam ko vama radi press clipping, ali to uopšte nije dobro. Jer, da bolje pratite medije, mogli ste da pročitate, na primer 2015. godine da Vulin nije mogao da objasni odakle mu 200.000 evra. Ili je vašim iskusnim tužiocima priča o tetki iz Kanade zvučala uverljivo?

Čak i da je tako, tu informaciju mogli ste da ukrstite sa drugim informacijama, npr. iz sudskih postupaka koje i sami navodite u vašem saopštenju. 2022. godine mogli ste osnovano da posumnjate u tu priču i da se ponovo zapitate: Ko je plemenita tetka i da li je zaista iz Kanade? Da tetka možda nije iz Ritopeka? Ili je iz Jovanjice? Razne su se optužbe na račun Vulina čule u tim postupcima. Da li ste proverili da li su postojali kontakti između članova klana Veljka Belivuka i Vulina? Da li ste proverili da je tačno da je posećivao kuću u Ritopeku? Da je bunker na stadionu Partizana bio njegov i da je on tu uzgajao marihuanu? Da li ste ga pitali šta je radio na Jovanjici? Da li ste proverili navode da je nameravao da ucenjuje vašeg kolegu, predsednika Višeg suda u Beogradu? 

Da li je tačno da Vulin nikada nije ispitan povom bilo kojih od ovih navoda? I da li planirate da ga sada pozovete i proverite navode američkih institucija? 

Pročitaj i ovo: