Jelena Jerinić podsetila je da je opštinska izborna komisija na Novom Beogradu sinoć po njihovoj žalbi poništila svoje rešenje i da je lista Biram borbu prihvaćena.

„Imamo informaciju da su prigovori na Starom gradu povučeni, još se čeka odluka ili povlačenje prigovora kada je u pitanju Vračar, mi smo podneli prigovor na odbijanje liste na Voždovcu, još su u toku ti rokovi“, kaže ona.

Dodaje da u petak ističu rokovi za proglašenje svih lista, zato se taj datum pominje za nekakvu konačnu odluku.

„Naš dogovor sa vlašću je da se taj zakon ne primenjuje na kandidate, ne radi se samo o nepoštovanju dogovora, nego o nepoštovanju celokupnog zakona o jedinstvenom biračkom spisku, biračko pravo se ostvaruje tek nakon upisa ili ispisa iz jedinstvenog biračkog spiska. Naši kandidati su bili upisani u birački spisak gde su kandidati, za nas nije bilo spora da je to u potpunosti u skladu sa zakonom“, kaže Jerinić.

Po Jerinić je zastrašujuće na nekom nivou da anonimni građani imaju pristup različitim podacima o izbornom materijalu.

„Prigovori su potpuno isti, očigledno da se ne radi o zabrinutim građanima, nego o organizovanoj akciji zloupotrebe prava u svrhu izborne opstrukcije“, dodaje ona.

Prema njenim rečima, njihova poslanička grupa i CRTA su pojedinačno samoinicijativno tražili taj sastanak.

„Oni nas nisu sami zvali, a danas bi trebalo da pozovu celu radnu grupu za unapređenje izbornog procesa. Juče smo dobili informacije kako planiraju taj proces da sprovedu, rečeno nam je da možemo da tražimo sve podatke o tom procesu“, kaže ona.

Ističe da „mora da se vodi kampanja paralelno“.

„Prošle nedelje smo imali opstrukciju u vezi sa prikupljanjem potpisa, takođe neki način da se odvučemo od kampanje, ove nedelje se bavimo prigovorima i žalbama, ali se istovremeno bavimo i kampanjom“, kaže ona.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.