Narodna poslanica Zeleno-levog fronta, Jelena Jerinić, rekla je da u izveštaju ODIHR ne postoji nijedna faza izbornog procesa u Srbiji za koju nije utvrđena bar jedna neregularnost, a u više faza je po više neregularnosti, koje po našim i međunarodnim zakonima predstavljaju ozbiljna krivična dela.

Kako je navela Jerinić na konferenciji za novinare, i ovoga puta se ponavljaju preporuke iz 2022. i ranijih godina. „Te preporuke iz 2022. su najozbiljnije moguće, a nisu ispunjene i odnose se na – neravnopravnost svih učesnika, odnosno sistemsku prednost SNS, na zloupotrebe javnih resusrsa, za nepostojanje odvojenosti između javnih funkcija i izborne kampanje i to je ono što se navodi kao zahtev – da predsednik ne može da bude nosilac lista na izborima na kojima učestvuje ali i nepostojanje delotvornih mehanizama koji bi prevenirali ucene, pritiske na birače i kupovinu glasova. Na najmanje pet mesta ovaj izveštaj navodi termin – kupovina glasova“, kaže Jerinić podvlačeći da je to krivično delo po našem zakonom i svuda u svetu je zabranjeno.

U Izveštaju se, kako prenosi, citiraju nalazi istraživačkih organizacija – između ostalog i izveštaj CINS-a o kol centru SNS i CRTE o zloupotrebi korisnika socijalne pomoći, odnosno ucenjivanje zbog glasanja za SNS.

Izveštaj na više mesta konstatuje da na određene neregularnosti državni organi nisu reagovali, a to se posebno odnosi na zastrašivanje novinara i aktivista, odnosno nasilje nad njima, kaže Jerinić. Slično je i sa biračkim spiskovima – navode se ozbiljne sumnje da su se nalazili mrtvi na spisku, ističu se organizovane migracije birača i iz okolnih zemalja ili iz unutrašnjosti Srbije koje su možda bile i masovnije, prema navodima CRTE, dodaje.

U izveštaju piše da Ministarstvo državne uprave ne samo da nije reagovalo na navode opozicije, već nije odgovorilo na zahteve ODIHR-a za pojašnjenja pitanju pasivizacije mesta prebivališta.

Jerinić kaže da su formulacije ODIHR-a identične u svim zemljama, osvrćući se na to što je juče bilo komentara da su previše blage. Radi se o stručnoj organizaciji, najkredibilnoj, i u izveštaju u Belorusiji se koriste iste formulacije, navodi Jerinić.

„Ono što je značajno, na njega će se pozivati druge institucije koje imaju daleko veća ovlašćenja – institucije EU, od kojih očekujemo brzo sprovođenje jedne misije koja bi utvrdila činjnice, a zatim i međunarodne istrage kao što je predviđeno rezolucijom Evropskog parlamenta“, zaključila je.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.