Na početku, podsetimo se čemu služe nezavisni državni organi i kakav je njihov odnos sa parlamentom. Ko koga kritikuje i ko koga kontroliše? Nezavisni državni organi trebalo bi da budu produžena ruka parlamenta, prevashodno u njegovoj kontroli izvršne vlasti. Narodna skupština kontroliše Vladu, ne opslužuje je.

Umesto toga ovde nam se predlaže da podržimo Vladu, eventualno da je ljubazno zamolimo da nastavi da radi ono što već radi.

Za nas je to neprihvatljivo. Mi na to ne pristajemo i ne podržavamo Vladu – mi tražimo odgovornost Vlade za katastrofalno upravljanje zemljom, što je, za one koji žele da čitaju, sadržano i u izveštajima nekih nezavisnih državnih organa.

Dok Srbija nezaustavljivo pada na međunarodnom Indeksu percepcije korupcije i trenutno je na 101. mestu, direktor Agencije za sprečavanje korupcije nam je na odboru pričao o tome koliko je podeljeno priručnika i koliko je Agencija uštedela struje, a nijednu reč o tome šta je Agencija preduzela na sprečavanju korupcije.

Iako je na tu poziciju izabran kao član vaše stranke, izgleda da ćete ga sad ipak zameniti. Možda ovog puta nije dovoljno donirao za predizbornu kampanju vašeg predsedničkog kandidata.

Pokret Ne davimo Beograd se u nekoliko navrata obraćao Agenciji predstavkama, a dve su se odnosile na gradonačelnika Šapića. Prvi put ukazali smo na sukob interesa koji omogućava Šapiću da izvlači novac iz opštinskog budžeta preko svog vaterpolo kluba, što je očigledno svakome ko je kročio na bazen 11. april na Novom Beogradu. Ali ne i Agenciji. U drugom slučaju, dojavili smo Agenciji da je Šapić, kada je već bio gradonačelnik, izmislio funkciju v.d. predsednika gradske opštine. Zbunjena je ostala i Agencija, jer na ovu predstavku nismo čak ni dobili odgovor.

Mi nećemo glasati za zaključke kojima se Vlada podržava u merama kojima se produbljuje socijalna nejednakost, kojima je prekomernim prikupljanjem podataka o ličnosti već 10.000 ljudi lišeno prava na novčanu socijalnu pomoć koja im omogućava da jedva preživljavaju.

Nećemo podržati većinu koja mimo zakona zadržava na funkciji Zaštitnika građana sve dok on ne ispuni uslov za penziju. Red je da mu učinite, pa on je za vas toliko učinio.

Iako je našao da su policajci u toku protesta u julu 2020. prekoračili ovlašćenja, jer je to bilo toliko očigledno, nije preporučio utvrđivanje odgovornosti bilo koga u policiji, već samo ljubazno zamolio da to više ne rade.

Iako je cela Srbija videla uslove u kojima je boravilo 500 vijetnamskih radnika koji su gradili fabriku guma Linglong u Zrenjaninu, Zaštitnik građana je obavestio javnost da je sve u redu. Isto je uradio i povodom izveštaja Zaboravljena deca Srbije o slučajevima teškog zanemarivanja u ustanovama socijalne zaštite, okrivivši roditelje i rodbinu koji ih ne posećuju dovoljno.

Šampionski prsten, Pašalić je ipak zaslužio kada je povodom zabrinjavajućih navoda Sindikata lekara i farmaceuta Srbije da je do tada 70 lekara preminulo od COVID-a izjavio (citiram) „niko prilikom razmatranja broja preminulih lekara nije uzeo u obzir one koji su izvršili samoubistvo usled pritiska na zdravstvene sisteme”.

Iskreno, biće veoma teško pronaći novog genijalca koji će zameniti gospodina Pašalića.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.