Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić tvrdi da je došlo do izborne krađe na Novom Beogradu. Navodi da su zapisnici sa biračkih mesta prepravljani. S druge strane, Radomir Lazović sugeriše da sličan problem postoji i na Savskom vencu.

Poslanica Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije Jelena Jerinić izjavila je da „imaju dokaze da je Srpska napredna stranka (SNS) pribegla ozbiljnim mahinacijama u opštini Novi Beograd i da je prepravila izborni rezultat onako kako njoj odgovara“.

„Prema našim preliminarnim rezultatima, opozicija je pobedila na Novom Beogradu sa 25 mandata koji pripadaju listi ‘Kreni-promeni’ i ‘Biramo Novi Beograd’, a SNS je dobio 24 mandata. Međutim, u toku noći, o čemu imamo i dokaze, došlo je do prepravljanja zapisnika sa biračkih mesta, tako da su neki glasovi pridodati Ruskoj stranci, koja kao manjinska lista dobija jedan mandat, a jedan mandat se preliva SNS koji onda time dobija 25 mandata“, rekla je Jerinić.

Ona je navela da je, prema njihovim saznanjima, „rano jutros održana sednica Opštinske izborne komisije, o kojoj predstavnici opozicije nisu bili ni obavešteni“.

„Doneta su rešenja koja se još ne nalaze na sajtu RIK, a na osnovu toga tek nakon našeg današnjeg pritiska sazvana je sednica Opštinske izborne komisije, ali elektronskim putem – izjašnjavanje mejlom, tako da ne može da bude nikakve diskusije o tome“, kazala je Jerinić.

Prema njenim rečima, na toj sednici trebalo bi da se usvoji „lažni preliminarni izveštaj“.

„Mi ćemo zbog toga tražiti uvid u izborni materijal i podneti odgovarajuće prigovore, a ukoliko nađemo da je to potrebno, podnećemo i krivične prijave protiv onih koji su nezakonito prepravljali izborni materijal“, rekla je Jerinić.

Istakla je da su se slične stvari desile još u nekim opštinama, kao što je Savski venac u Beogradu, ali očigledno i u Nišu, i dodala da su „na isti način dodavani glasovi nekim manjinskim listama“.

Krađa na Savskom vencu?

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi front u Skupštini Srbije Radomir Lazović rekao je da „na Savskom vencu postoji sličan problem kao na Novom Beogradu, gde je izjednačen rezultat i naveo da sumnjaju da je došlo do prekrajanja izborne volje građana. On objašnjava kako se verovano u ovoj opštini manipulisalo zapisnicima sa biračkih mesta koji su prekrajani, prepravljani i ne odražavaju ono što je realnost“.

„Mislimo da je opozicija pobedila u ove dve opštine“, rekao je Lazović i dodao da je „neupitno da je opozicija pobedila na Vračaru i u Starom gradu“, a pozvao je sve opozicione liste da zajedno formiraju vlast i najavio da će u narednom periodu o tome razgovarati sa njima.

Čini se da ima velike nade da ipak krenu promene i na ovim izborima, uprkos jasno lošem rezultatu koji je ostvaren“, rekao je Lazović.

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.