Ne znam da li se građani i građanke sećaju – ova sednica je počela pre 11 dana. Radimo po poslovniku, polagano, sve uz pridike opoziciji u stilu: tražili ste, gledajte. 

Ni u jednom trenutku nike pomenuto sa govornice, odnosno predsednik parlamenta nije pomenuo i upoznao građane sa činjenicom da danas mora da se završi redovno zasedanje. Tako predviđa Ustav i nema mogućnosti da se sednica produžava.

Naravno, ne treba građani da poznaju propise, ne treba da ih zanima šta piše u poslovniku, ali je dužnost predsednik parlamenta da, između ostalog, to objasni javnosti.

Dozvolite mi da sumnjam i da kažem da mislim da je namera bila upravo da istekne vreme za redovnoe zasedanje i da predlozi opozicije koji se odnose na obrazovanje anketnog odbora i na smenu ministra Gašića ne dođu na red za raspravu.

Međutim, nešto se desilo u međuvremenu. Desila su se još dva protesta „Srbija protiv nasilja”. Situacija je sad nešto drugačija. Gle čuda, sve je moguće – 106 poslanika vladajuće koalicije predložilo je da se rasprava ipak nastavi i mi ćemo od sutra imati vanredno zasedanje koje počinje u 15h. Ja želim da čestitam i mojim kolegama iz opozicije i građankama i građanima zato što mislim da je to, između ostalog, jedan od uspeha protesta.

Treba takođe da znate da kada se na protestima „Srbija protiv nasilja” čitaju zahtevi, najburniju reakciju građana izazivaju zahtev za smenu članova Saveta REM-a i oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju. Dakle, građanima i građankama je to najvažnije. 

A protesti će se naravno nastaviti, sledeći je zakazan za petak, 2. jun u 18 časova.

Građani to ne traže zato što za to ne postoje nikakvi razlozi. Naprotiv.

Da zakonski razlozi za smenu i oduzimanje frekvencija zaista postoje pokušali ste da kamuflirate ovim nazovi-izveštajem i formatom rasprave o radu REM-a. Umesto da ovde sede članovi Saveta REM-a i objašnjavaju zašto su tako postupali godinama, obraća nam se zamenik predsednika odbora za kulturu. 

Gde je uopšte ovih dana Olivera Zekić? Ne znam da li je neko video. Mislim da joj treba čestitati jer ozbiljno ugrožava poziciju Zagorke Dolovac koju mi, kao što znate, zovemo Vrhovna ćutateljka. Nemoguće je da Olivra Zekić nema baš ništa da kaže u odbranu institucije koju predvodi.

Ovaj nazovi-izveštaj koji nam je podmetnut, odnosno podmetnut građanima i građankama Srbije nije ništa drugo do legitimizacija Pinka i Hepija i negiranje njihove uloge u promociji i normalizaciji nasilja.

Da to ne bi prošlo nezapaženo, 49 poslanika opozicije ponudilo je mogućnost da se zaista razgovara o propustima u radu Saveta REM i potrebi hitnog razrešenja njegovih članova.  Moja je dužnost da građane i građanke upoznam sa sadržinom tih zaključaka.

U zaključcima koji su dostupni i na veb-sajtu Parlamenta stoji da sadašnji sastav Saveta REM-a ne vrši svoju osnovnu ulogu definisanu Zakonom o elektronskim medijima – zaštita javnog interesa u oblasti elektronskih medija.

Savet REM-a kontinuirano krši zakone i ne primenjuje dosledno Zakon o elektronskim medijima. To se posebno vidi kada se radi o tolerisanju, promociji i neretko divljenju vršenju nasilja u društvu, produkciji programa koji glorifikiju nasilje i oružje, glorifikaciji rata i vinovnika masovnih ratnih zločina, kako u prošlosti, tako i onih koji se trenutno događaju u svetu, gostovanjima osuđenih ratnih zločinaca itd, itd. Nasilje se svakodnevno emituje u udarnim terminima pre svega na televizijama Pink i Hepi koje su nedavno dobile obnovljene nacionalne frekvencije.

REM je očigledno pristrasan, ali i netransparentan u svom radu. Takođe, Savet REM-a toleriše emitovanje sadržaja koji štete deci. U periodu od 2015. do 2017. stručna služba REM-a uočila je oko 1000 prekršaja televizija Pink, Hepi, B92, RTS i Prva koji se odnose na propuštanje jasnog označavanja programa koji mogu da ugroze maloletnike. Povrh svega toga, REM je 2022. godine dodelio nacionalne frekvencije istim emiterima.

REM je očigledno propuštao da sankcioniše i da reaguje na nasilje u rijaliti programima. Navođeni su zaista brutalni primeri nasilja. Sada se pokušava da nam se podmetne ukidanje rijalitija od strane Aleksandra Vučića i Željka Mitrovića. To ne znači ispunjavanje zahteva protesta „Srbija protiv nasilja”, jer nijedan od njih nije nadležan da tako nešto učini.

Konačno, ja bih podsetila da je Savet REM-a opravdao emitovanje fotografija mučenja u martu 2021. godine kada je prenošena konferencija za medije nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, premijerke Ane Brnabić i predsednika Republike. Tada su prikazane fotografije iskasapljenih tela do koji je policija došla u istrazi grupe Veljka Belivuka. Savet REM-a nije našao za shodno da ovaj slučaj na bilo koji način sankcionipe čime je zapravo favorizovao nasilje u javnom govoru i na medijskoj sceni.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.