Koalicija Srbija protiv nasilja se potpisivanjem „Dogovora za pobedu” obavezala na zajedničku kontrolu izbora, koja podrazumeva kako kontrolu na biračkim mestima tokom izbornog dana, tako i sve aktivnosti koje se trenutno sprovode pred Izbornim komisijama.

Članovi i članice koalicije Srbija protiv nasilja u Gradskoj izbornoj komisiji su otkrili slučajeve zloupotrebe podataka o ličnosti i falsifikovanih potpisa za čak 7 lista koje su podnete. To znači da su ljudi koji nisu želeli i nisu fizički dali podršku za određene liste, našli na spiskovima koji su podnošeni Gradskoj izbornoj komisiji.

“Mi koristimo apsolutno sve dostupne pravne mehanizme, obraćamo se i prigovorima Izbornoj komisiji, obratićemo se i Višem sudu u Beogradu, ali smo podneli i krivične prijave u svakoj od ovih situacija, s obzirom da zloupotreba podataka o ličnosti i falsifikovanje isprava predstavljaju ozbiljna krivična dela”, kaže Jelena Jerininić iz Zeleno-levog fronta, kandidatkinja koalicije Srbija protiv nasilja za narodnu poslanicu i profesorka Ustavnog prava. “Pozivamo policiju i Javno tužilaštvo, da shvate ozbiljnost situacije i da u kratkim rokovima reaguje, kako ove liste ne bi našle svoje mesto na glasačkim listićima”, dodala je Jerinić.

Zeleno-levi front i koalicija Srbija protiv nasilja žele da ohrabre građanke i građane da u što većem broju izađu na izbore, jer samo masovnim izlaskom i glasanjem protiv režima možemo da ostvarimo rezultat koji želimo. Takođe, pozivamo građane i građanke ukoliko imaju bilo kakvo pitanje sa izbornim procesom, da se obrate članicama koalicije Srbija protiv nasilja i našim pravnim timovima.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.