Govoriću o zaduživanju Republike Srbije za potrebe rušenja Starog savskog mosta u Beogradu. Niko iz opozicije nije sporio da je potrebno izgraditi novi most. Ali je svima potpuno jasno da se stari most uklanja jer stoji na putu Beograda na vodi.

I sami ste u obrazloženju zakona naveli da se to uklapa u „viziju modernog Beograda“.

Zbog tog tzv. modernog Beograda već ste rušili u Savamali, izmestili železničku stanicu na mesto za koje većina Beograđana ne zna ni gde je, autobusku stanicu izmestili ste – nigde, a privatnoj kompaniji dali da besplatno koristi kulturna dobra, kao što je zgrada Geozavoda i hotel Bristol.

Sada želite da srušite jedan od najvažnijih simbola antifašizma u našoj zemlji. Ovaj most mora da opstane da naša i sve buduće generacije nikada ne zaborave da je preko njega prešlo preko 30.000 ljudi zatočenih u logoru na Sajmištu, a većina je istim putem vožena ka Jajincima, u smrt.

Pokušavate da spinujete da most treba srušiti jer su ga izgradili nacisti, a ja ću dodati i domaći kolaboracionisti. Da li ćete uraditi isto i sa svim što je građeno u toku okupacije? Jer to su i Stari Dvor i delovi Pionirskog grada, kao i kružni tok na Slaviji. Takođe, hoćete li rušiti i delove Kalemegdanske tvrđave zbog toga što su ga gradili Turci? A da, to ste već pokušali sa Gondolom.

Istina je da most želite da srušite jer bogatašima zaklanja pogled, i zato što im smeta buka tramvaja koji prelaze preko njega. Šta je sledeće? Da li svi treba da se sklonimo da ne bismo smetali Beograđanima na vodi?

Beograd na vodi za nas je simbol ogromnih ekonomskih i socijalnih nejednakosti i pljačke. Tražili smo tražili anketni odbor o realizaciji ovog projekta. Ovaj predlog samo pokazuje da smo bili u pravu.

Objasnite građanima i građankama Srbije zašto treba da otplaćuju zajam kojim se bogatašima iz Beograda na vodi omogućava bolji pogled.

Pročitaj i ovo: