Pokret Ne davimo Beograd u nedelju, 5. juna, obeležava Dan zaštite životne sredine.

Brojnim akcijama čišćenja ukazujemo na to da je naš grad pun otpada, kojim se službe ne bave, na opasnost od zagađenja zemljišta usled nagomilavanja smeća i na potrebu participacije građana u rešavanju ovog problema. Isto činimo i u nedelju – u prvom delu dana, od 11 do 13 sati, Opštinski odbor Voždovac organizuje veliko čišćenje Banjice. Okupljamo se ispred pijace na Banjici.

U poslepodnevnim satima selimo se na Ušće, kod Skejt parka.

Od 17 do 18 sati zalivaćemo ranije zasađeno drveće i zasaditi jednu mladicu drveta ginko biloba.

Od 18 do 20 sati potrajaće razgovor na temu – Energetska efikasnost (umesto odvrtanja sijalica)

Beograd i Srbija se već godinama guše usled zagađenja vazduha, dok istovremeno građani izdvajaju značajna sredstva na skupe i neefikasne energente. Domaćinstva u Srbiji troše pet puta više struje po jedinici BDP-a nego što je to slučaj u Evropskoj uniji. Veliki broj domaćinstava preko zime greje samo jednu prostoriju u objektu u kome žive. U Srbiji 9,5% domaćinstava nije moglo da priušti adekvatno zagrevanje stana, dok 94,6% domaćinstava svedoči da troškovi stanovanja znatno finansijski opterećuju budžet domaćinstva. Prosečno domaćistvo troši više od 12% svog mesečnog budžeta na troškove energije. Čak 55,9% ukupnih domaćinstava se greje na čvrsta goriva. Ovako veliki procenat domaćinstava koja koriste čvrsta goriva rezultira da tokom zimskog dela godine vazduh bude znatno lošijeg kvaliteta, nego kada su
tokom leta šporeti i kotlovi u stanju hibernacije.

Na Međunarodni dan zaštite životne sredine, 5. juna, razgovaraćemo o rešenjima za energetsku krizu koja dolaze iz oblastienergetske efikasnosti. Smatramo da je najčistija i najjeftinija ona energija koja se ne potroši. U cilju unapređenja energetske efikasnosti, prelaska na obnovljive izvore energije i demokratizaciju proizvodnje i potrošnje energije, pripremili smo set mera koje bi trebalo da se sprovedu kako bi Beograd postao grad u kome se energija efikasno troši, ali je zato čistija i ima je dovoljno za sve. Tokom tribine prezentovaćemo i predložene mere.

O načinima kako da unapredimo energetsku efikasnost, ali i kako da demokratizujemo energetski sektor, na tribini će govoriti predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, kao i nezavisni eksperti: Predrag Momčilović, Miloš Hinić i Slobodan Jerotić. Tribinu će moderirati Natalija Stojmenović. Vidimo se u nedelju!

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.