Naša zajednička postignuća

• Osvajanjem 100.000 glasova u Beogradu postali smo druga najveća snaga u gradskom parlamentu sa 13 odbornika/ca

Naši odbornici i odbornice su na 7 sednica Skupštine grada do danas iskoristili preko 900 minuta kako bi nudili rešenja za svakodnevni život sugrađana i sugrađanki. Učestvovali smo u 7 sednica Skupštine grada, postavili preko 30 odborničkih pitanja, podneli 13 amandmana, predložili 4 odluke, organizovali 12 sastanaka sa sekretarijatima i komunalnim preduzećima i preko 20 sastanaka sa različitim udruženjima građana. Sve materijale za sednice Skupštine grada učinili smo javno dostupnim na našim društvenim mrežama, a građani su ponedeljkom dolazili na naša otvorena vrata u Skupštini grada 10 nedelja zaredom.

Neki od naših predloga bili su: da svi materijali za sednice budu javno dostupni na sajtu grada, otpisivanje dugova tetkicama, ukidanje spornih urbanističkih planova (Zvezdara, Novi Beograd, Bežanijska kosa), širenje zone zaštite prirodnih dobara i osnivanje novih parkovskih površina, obezbeđivanje besplatnih proizvoda za menstrualnu higijenu, obezbeđivanje dodatnih prihoda za grad kroz lokalne takse za kladionice i kockarnice, a pokrenuta su i pitanja energetske efikasnosti grada Beograda, pitanje stambenih politika i pitanje umanjenja racuna za Infostan mnogi drugi.
Pored toga, inicirali smo i rad na izmenama procedura, za sada poslovnika skupstine grada i statuta kako bismo unapredili kvalitet demokratije gradskih organa.

• Postali smo nova politička snaga u Srbiji: Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd broji pet poslanika i poslanica, ali je među najaktivnijim i najborbenijim u Narodnoj skupštini. Obraćamo se svim građanima i građankama Srbije, a s obzirom da se sednice prenose na RTS-u, i onima kojima nisu dostupni nezavisni mediji. Predlažemo politike za smanjenje društvenih i ekonomskih nejednakosti, za zaštitu životne sredine i za uspostavljanje demokratskih institucija u Srbiji. Učestvovali smo u 8 sednica Narodne skupštine, podneli 29 amandmana na predloge zakona i budžeta za 2023. godinu, pokrenuli inicijativu za 2 anketna odbora (da nadležni odgovaraju zbog smrti osam rudara u rudniku “Soko” i u vezi nezakonitog rušenja u Savamali), za 2 komisije (za analizu ugovora o Beogradu na vodi i ulaganja države u taj projekat; kako bi se zaštitilo antifašističko nasleđe Srbije), podneli 4 predloga zakona (za uspostavljanje kontrolisane i priuštive kirije pri iznajmljivanju stanova i poreska rešenja: vanredni krizni porez na dobit kompanija koje profitiraju od rata u Ukrajini; obavezu plaćanja poreza na imovinu privatnih partnera u velikim javno-privatnim partnerstvima; oslobađanje poreza na porodični dom). Imali smo sastanke sa 45 građana koji su posetili naš poslanički klub, organizovali 18 konferencija za štampu i prvi događaj posvećen pravima LGBT+ osoba u Narodnoj skupštini.

• Organizovali smo preko 450 terenskih akcija

Tokom čitave godine, naši aktivisti i aktivistkinje organizovali su preko 450 terenskih akcija – štandova, komšijskih razgovora, akcija sadnje, kampanje od vrata do vrata kao i mnogih drugih akcija sa namerom da budemo u stalnom kontaktu sa građanima. Od novembra smo pokrenuli akcije “Sa odbornikom/com i poslanikom/com na ti” u nameri da sugrađanima približimo naš rad u institucijama, ali i da otvorimo prostor za njihova pitanja ka institucijama i našem radu u njima. U narednoj godini očekujte nas u vašem kraju, da se zajedno borimo za dobar grad i državu.

• Ponudili smo konkretne planove za goruća pitanja:
rešavanje krize stanovanja,
zagađenje vazduha,
saobraćajne gužve,
dostupnosti vrtića,
povećanje energetske efikasnosti.

• Pružili smo podršku brojnim protestima kroz prisustvo na akcijama, pomoć u organizaciji, deljenje iskustava i znanja, ali i pomoć našeg pravnog tima u slučajevima prekršajnih i krivičnih prijava.

• Preselili smo se u nov štab u ulici Patrijarha Gavrila 6 gde vas pozivamo da nas posetite!

Zajedno sa vama radujemo se…

• Prerastanju našeg pokreta u partiju

Na šestoj Skupštini Ne davimo Beograd, doneli smo odluku da pokret preraste u zeleno-levu političku partiju koja će delovati na nacionalnom nivou. Ova odluka je logičan korak u razvoju naše organizacije, jer iako smo nastali u Beogradu, rastemo i prevazilazimo okvire lokalnog delovanja. Zajedno sa prijateljskim organizacijama, kolektivima i pojedincima širom Srbije, trenutno radimo na izgradnji i jačanju odbora buduće stranke. Naše vrednosti ostaju društvena pravda/solidarnost, zaštita životne sredine, prava na javna dobra i široko učešće građana i građanki u donošenju odluka.

• Povezivanju i saradnjama širom Srbije i sveta

Nakon formiranja nove zeleno-leve partije, nastavićemo bliske odnose sa Evropskom zelenom partijom i formalno pristupiti ovoj evropskoj političkoj porodici. U Srbiji pratimo rad organizacija različitih organizacija civilnog društva i osluškujemo sugestije koje imaju za našu odborničku grupu i zeleno-levi poslanički klub.

• Kao i uvek, novim borbama u institucijama i na ulici

Dok se, jačajući opštinske odbore, pripremamo za lokalne izbore, budno pratimo žarišta borbe širom Srbije, povezujemo se i nastavljamo da delujemo jednom nogom u institucijama, jednom na ulici. Od nedelje do nedelje, naši aktivisti/kinje i predstavnic/e su u kontaktu sa građanima i građankama preko društvenih mreža, kroz otvorena vrata, učešće na protestima i uličnim akcijama. Problemi koje čujete svakodnevno od sugrađana i sugrađanki, sada postaju tema i u Narodnoj skupštini, Skupštini grada Beograda.

Hvala što pratite i pomažete naš rad, vidimo se i u 2023. godini!

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.