Juče je u prostorijama Gradske opštine Grocka održana javna rasprava o dve studije o proceni uticaja na životnu sredinu: za izgradnju spalionice otpada, tj. „postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa Vinča” i za novu deponiju otpada na istom mestu pored postojeće deponije u Vinči. Predstavnici firmi koje su naručile studije, odnosno radile studije: Beočista energija d.o.o i Dvoper d.o.o. (firma bivšeg pomoćnika ministra životne sredine Nebojše Pokimice) ostali su bez suštinskih odgovora na pitanja i komentare na obe studije i to sve ispred slike predsednika Aleksandra Vučića na zidu sale.

Opet smo dobili potvrdu da privatni partner Grada Beograda planira izgradnju spalionice bez prethodnog tretmana otpada i da će spalionica oslobađati u vazduh kancerogene supstance (dioksine i furane) za koje u Srbiji ne postoji laboratorija koja može da izmeri njihovo prisustvo. Na naše pitanje kako misle da mere prisustvo ovih opasnih supstanci odgovorili su da će “angažovati laboratorije koje će uzimati uzorke, a zatim ih slati u inostranstvo da izmere prisustvo opasnih i kancerogenih supstanci, a da će analize stizati u Srbiju za nekoliko dana”. U slučaju povišenih supstanci u vazduhu, ovakvim načinom merenja od nekoliko dana, posledice po zdravlje stanovnika Beograda i okoline mogu da budu katastrofalne.

Nismo dobili odgovor zašto studija o izgradnji postrojenja za spaljivanje otpada nema razrađene modele upravljanja opasnim otpadom kao što je pepeo, već smo saznali da će se to naknadno naći u studiji i da očekuju da će nastati 90.000 tona pepela godišnje, odnosno preko 2.000.000 tona pepela u narednih 25 godina. I bez objašnjenja na koji će način rešiti problem opasnog otpada.

Nisu imali ni precizan odgovor koliko će spaljivanje otpada koštati domaćinstva u Beogradu, ali nisu ni demantovali da će taksa za tretman otpada uvećati račune građana za dodatnih 200 dinara po domaćinstvu u početnim fazama rada spalionice. Ne davimo Beograd je još jednom podsetio prisutne da će na osnovu analize ugovora građani i građanke Beograda u narednih 30 godina platiti preko milijardu i 150 miliona evra za spaljivanje otpada.

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica osporio je činjenicu da je studija urađena kvalitetno, jer iako su bili pozvani od strane Dvoper d.o.o. da urade jedan deo studije, bili su samo jedan nepun dan na terenu što nije dovoljno za bilo kakve precizne podatke, a pogotovu ne da se izvlači zaključak da je studija procene uticaja opravdana.

Na naše pitanje zašto studija o proceni uticaja nije uzela u obzir preporuke EU za primenu novih standarda kontrole zagađenja koji se odnose na spaljivanje otpada pod nazivom „Waste Incineration Best Available Techniques (BAT)“ predstavnici privatnog partnera odgovorili su da je to propust koji će otkloniti dopunom postojeće studije ili izradom nove u narednom periodu.

Na kraju je istaknuto da će zbog njihove “dobre volje” građani biti u prilici da svoje primedbe pošalju do 3. avgusta 2019. godine na adresu Ministarstva zaštite životne sredine. Predstavnik Dvopera d.o.o u više navrata je nagovestio da na javnom uvidu nije bila kompletna dokumentacija koja je preobimna. Javnoj raspravi nisu prisustvovali predstavnici Grada Beograda.

Kako nismo dobili konkretne niti zadovoljavajuće odgovore ni na jedno pitanje, očekujemo da će Ministarstvo zaštitne životne sredine imati dovoljno snage da odbaci studije koje su juče prezentovane.

PRIMEDBE NA STUDIJE MOŽETE PREUZETI OVDE (Studija o spalionici) I OVDE (Studija o novoj deponiji).