Nakon što su predstavnici tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu podržali zahtev za uspostavljanje ekspertske grupe EU za kreiranje izveštaja o zarobljavanju države i medija u Srbiji, Ne davimo Beograd će se zvanično obratiti potpisnicima izjave i ponuditi im svoje iskustvo i pomoć u pribavljanju potrebnih informacija i dokumenata o zloupotrebama vlasti, kršenjima zakona i kontroli medija.

Predstavnici tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu, koji zajedno imaju 311 poslanika, podržali su zahtev srpske opozicije prema evropskim institucijama da se osnuje ekspertska grupa EU koja bi kao prvi korak pripremila izveštaj o stanju u Srbiji i rešavanju političke krize pod okriljem EU. 

Izjavu su potpisali Tanja Fajon (Socijalisti i demokrate), Klemen Grošelj (Obnova Evrope) i Viola von Kramon Taubadel (Zeleni / EFA). Grošelj i von Kramon su izvestioci iz senke za Srbiju u ime svojih poslanickih grupa, dok je Fajon predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju.

Ne davimo Beograd podržava stav Fajon, Grošelj i von Kramon, koji su u svojoj izjavi istakli da su se zajednički napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije u prošlosti pokazali efikasnim u rešavanju političkih kriza u drugim zemljama u regionu, jasno se odnoseći na Severnu Makedoniju, dodajući da bi takav pristup mogao da da rezultate i u Srbiji.

Pročitaj i ovo:

Društveni pokreti u regionu, nova nada za promene i saradnju

Zeleno leve organizacije Možemo i URA, ostvarile su značajne izborne uspehe u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a inicijativa Ne davimo Beograd se svim sredstvima bori za javni interes i najavljuje veliki potencijal za početak smene vlasti u Srbiji, polazeći iz Beograda.