Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da su upravo održani izbori namešteni i da ne oslikavaju izbornu volju građana i građanki. Uprkos svim nepravilnostima i manipulacijama, izlaznost manja od 50% je dobra vest, to znači da većina naših građana ne pristaje na lažirane izbore, a takođe nas raduje i veoma mala izlaznost u Beogradu za koju smatramo da je jasna poruka da naš grad ne pristaje na diktaturu naprednjačkog režima. Beograđani su rekli jasno NE! naprednjačkoj diktaturi.

Činjenica da ni jedna opoziciona izborna lista nije ostvarila rezultat veći od prethodno spuštenog cenzusa od 3%, koji je bio pokušaj pravljenja privida pluralizma u Skupštini, govori da smo na pragu uvođenja jednopartijskog sistema. Manipulacija sa satelitskim listama, prikupljanje potpisa i direktna pomoć koju je veliki broj lista imao od strane Srpske napredne stranke je samo potvrdila besmisao izborne farse.

U upravo završenom izbornom procesu mogli smo jasno da vidimo sve ono na šta smo upozoravali i zbog čega smo uostalom i pozvali građane da lažirane izbore bojkotuju. Videli smo kontrolu i zloupotrebu medija, ucene i pritiske na birače, zloupotrebu javnih resursa za potrebe vladajuće partije, kao i nepravilnosti na sam dan izbora koje su, prema organizaciji CRTA, utrostručene u odnosu na 2016. godinu. Takođe, niko od učesnika izbora nije se osvrtao na upozorenja stručnjaka na rizik od pandemije COVID-19, a posledice ovoga ćemo tek osetiti.

Malu izlaznost birača u Beogradu smatramo velikim potencijalom, a oslobođenje našeg grada iz Vesićevih ruku smatramo velikom šansom i za smenu naprednjačkog režima. Raduje nas što su građani i građanke Beograda u velikoj većini odbili da učestvuju na lažiranim izborima. Ovo nam govori da su naše poruke dobro prihvaćene, da je kampanja bojkota inicijative Ne davimo Beograd naišla na razumevanje i podršku građana. Inicijativa će već odmah nakon izbora nastaviti rad na stvaranju kritične mase koja će moći da se suprotstavi kriminalnom režimu, ali i njegovim satelitima i doneti preko potrebne promene u našem gradu.

Čiji grad?

Beograd rekao NE diktaturi

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd predlaže razdvajanje izbora

Zahtevamo razdvajanje predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji kako Aleksandar Vučić ne bi bio kandidat i za prdsednika mesne zajednice i za predsednika države. Takođe, umesto jedne neprincipijelne kolone, bolja je prirodna programska saradnja sličnih organizacija koja će imati potencijal da motiviše i okupi ljude i da izađu i glasaju, ali jednako bitno, uključe se u kontrolu izbora.

Društveni pokreti – nova nada za region

Ne davimo Beograd i Institut za filozofiju i društvenu teoriju domaćini su Danijeli Dolenec iz političke platforme „Možemo“ (HR) i Dritanu Abazoviću iz građanske platforme URA (CG) koji će se na tribini "Društveni pokreti – nova nada za region" uključiti online, dok će Bojan Baća iz koalicije “Crno na bijelo” (CG) i Dobrica Veselinović i Biljana Đorđević iz „Ne davimo Beograd“ (SRB) učestvovati u razgovoru iz Dorćol Placa gde vas pozivamo da nam se pridružite. Razgovor će voditii Jelena Vasiljević iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.