Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da su upravo održani izbori namešteni i da ne oslikavaju izbornu volju građana i građanki. Uprkos svim nepravilnostima i manipulacijama, izlaznost manja od 50% je dobra vest, to znači da većina naših građana ne pristaje na lažirane izbore, a takođe nas raduje i veoma mala izlaznost u Beogradu za koju smatramo da je jasna poruka da naš grad ne pristaje na diktaturu naprednjačkog režima. Beograđani su rekli jasno NE! naprednjačkoj diktaturi.

Činjenica da ni jedna opoziciona izborna lista nije ostvarila rezultat veći od prethodno spuštenog cenzusa od 3%, koji je bio pokušaj pravljenja privida pluralizma u Skupštini, govori da smo na pragu uvođenja jednopartijskog sistema. Manipulacija sa satelitskim listama, prikupljanje potpisa i direktna pomoć koju je veliki broj lista imao od strane Srpske napredne stranke je samo potvrdila besmisao izborne farse.

U upravo završenom izbornom procesu mogli smo jasno da vidimo sve ono na šta smo upozoravali i zbog čega smo uostalom i pozvali građane da lažirane izbore bojkotuju. Videli smo kontrolu i zloupotrebu medija, ucene i pritiske na birače, zloupotrebu javnih resursa za potrebe vladajuće partije, kao i nepravilnosti na sam dan izbora koje su, prema organizaciji CRTA, utrostručene u odnosu na 2016. godinu. Takođe, niko od učesnika izbora nije se osvrtao na upozorenja stručnjaka na rizik od pandemije COVID-19, a posledice ovoga ćemo tek osetiti.

Malu izlaznost birača u Beogradu smatramo velikim potencijalom, a oslobođenje našeg grada iz Vesićevih ruku smatramo velikom šansom i za smenu naprednjačkog režima. Raduje nas što su građani i građanke Beograda u velikoj većini odbili da učestvuju na lažiranim izborima. Ovo nam govori da su naše poruke dobro prihvaćene, da je kampanja bojkota inicijative Ne davimo Beograd naišla na razumevanje i podršku građana. Inicijativa će već odmah nakon izbora nastaviti rad na stvaranju kritične mase koja će moći da se suprotstavi kriminalnom režimu, ali i njegovim satelitima i doneti preko potrebne promene u našem gradu.

Čiji grad?

Beograd rekao NE diktaturi

Pročitaj i ovo:

Lazović za Peščanik: Otvoreno pismo Ireni Vujović

Povod za ovo otvoreno pismo je vaša tvrdnja da je neodgovorno i tendenciozno govoriti da država ne radi ništa u vezi sa zagađenjem vazduha i da su građani uskraćeni za informacije o stanju vazduha. Obe ove tvrdnje objavili ste u Kuriru na dan održavanja protesta za bezbedan vazduh, na koji je pozvala Eko straža.

  • dolarni panel

Ne davimo Beograd uputio Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije

Inicijativa Ne davimo Beograd je uputila Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije, a pored toga što smo zahtevali da se produži rok, dat za predloge i komentare građana, ukazali smo i na propuste načinjene u ovoj, ranoj fazi planiranja Zakona i predložili moguća rešenja.