Иницијатива Не давимо Београд поднела је данас Градској изборној комисији изборну листу са именима 80 кандидата и кандидаткиња за одборнике и одборнице под називом „Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град, Наш град – Ксенија Радовановић”.

Потписи су се прикупљали од прошле недеље, најчешће на две локације дневно и на укупно пет локација у граду (у центру, на Бановом брду и Новом Београду), и за то време сакупљено је 2719 потписа. Прикупљање је пратила добра атмосфера. На појединим местима долазило је до гужви, због малог броја доступних нотара и велике подршке грађана, па је Иницијатива организовала неформалне тематске разговоре и упознавање са кандидатима и кандидаткињама током прикупљања потписа грађана. Са грађанима смо разговарали о неким од тема по чијем је изношењу у јавност Иницијатива Не давимо Београд препознатљива, од пројекта “Београд на води”, штетног уговора о изградњи спалионице у Винчи, бициклизму и саобраћају, култури и блокадама исељења људи који остају без крова над главом. Потписом су листу подржали Филип Вукша, Игор Бракус, Вида Огњеновић, Мухарем Баздуљ и многи други.

Прљава игра

Због бројних подметачина власти и манипулација са лажним листама на претходним локалним изборима, наша листа ће се звати “Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град, Наш град – Ксенија Радовановић” како грађани не би имали сумње да се ради о нама. Манипулације са којима се власт служи научиле су нас опрезу. Током прикупљања потписа простори које смо користили, неколико пута су вандалски нападани, а људи застрашивани, о чему је јавност обавештена. Због кривичног дела повреде права кандидовања, поднете су и пријаве против починилаца.

Већину кандидата и кандидаткиња на листи чине људи који су се окупили поводом организације протеста, али и активисти и активисткиње из еколошких, бициклистичких, културних удружења и локалних иницијатива за очување јавних добара у чијој смо борби активно учествовали, у блоковима 70а, 44, 9а, на Савском насипу или у блоку 45. На листи су и бројни стручњаци и професори факултета, који су дали свој допринос раду Иницијативе Не давимо Београд или говорили на протестима, посебно у областима кључним за развој града архитектури и урбанизму, као што је архитекта Драгољуб Бакић, члан Академије архитектуре Србије.

Подршка

Изборну листу Не давимо Београд је до сада подржало више организација, између осталих Социјалдемократска унија, Дием25 Србија, Леви самит Србије, Маркс21, чији чланови учествују у активностима иницијативе Не давимо Београд, као и од других група као што су Чувари ватре, Анонимуси Србија и 99% Србија.

Листа кандидата осликава нашу намеру да свакодневне борбе у блоковима, крајевима и на нашим улицама, пренесемо и у Скупштину града Београда, у којој до сада интерес грађана није био адекватно заступљен. Додатну вредност ове листе видимо у томе да је ово прва изборна листа на овим изборима са женом носитељком листе, и да је састављена по моделу наизменичног смењивања кандидата и кандидаткиња. На листи Иницијативе Не давимо Београд налази се 39 кандидата и 41 кандидаткиња.

Чији град?