Pokret Ne davimo Beograd će svoju treću Skupštinu održati 10. jula u Dorćol placu. Skupština se dešava u osvit novih izazova za pokret koji je u prethodne tri godine duplirao podršku građana i sada predstavlja jednu od najačih opozicionih snaga u Beogradu. Na radnom delu Skupštine biće predstavljeni izveštaji o radu pokreta, a na javnom će biti govora o planovima za borbe koje nam predstoje. Na javnom delu Skupštine biće održan razgovor “Beograd – dobar grad za sve” o planovima pokreta kako da oslobodimo Beograd, zaustavimo sve štetne projekte i izborimo se da on postane dobar grad. Takođe, biće predstavljena i “Povelja za dobar grad” koju je podržalo preko 150 javnih ličnosti. 

Javni deo programa Skupštine počinje u 19 časova, panel diskusijom “Beograd – dobar grad za sve”.  Razgovaraćemo o planovima Ne davimo Beograd kako da se naš grad oslobodi i zaustave svi štetni projekti kriminalne vlasti, odnosno kako da se izborimo da Beograd postane dobar grad za sve koji u njemu žive, rade ili ga posećuju. U prethodnom periodu pokrenuli smo veliki broj poseta krajevima i komšijskih razgovora širom grada, ali i podržali veliki broj građanskih protesta i akcija, pa ćemo preneti iskustva i atmosferu sa ovih dešavanja. Biće ovo prilika da razgovaramo i o izbornim uslovima i pregovorima koji se odvijaju pod okriljem Evropske unije, o saradnji Ne davimo Beograd sa drugim organizacijama i najboljem načinu da se izborimo za pobedu na gradskim izborima i tako pokrenemo lavinu promena u celoj državi. Osvrnućemo se i na ohrabrujuće rezultate srodnih organizacija u regionu, kao što su URA iz Crne Gore i Možemo! Iz Hrvatske. 

Učesnici razgovora su: Irena Fiket, Biljana Đorđević, Robert Kozma, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović. 

Sa prethodne skupštine održane 20. oktobra 2020. godine

Sa početkom u 20.30 časova, predstavićemo Povelju ZA DOBAR GRAD koju je podržalo preko 150 javnih ličnosti iz sveta nauke, umetnosti, kulture, sporta, arhitekture, urbanizma, prava i drugih oblasti važnih za razvoj našeg grada i unapređenje društva u kome živimo. Ova veoma značajna podrška nastojanjima Ne davimo Beograd da se izborimo da naš grad postane dobar grad za sve je ohrabrenje, ali i velika odgovornost sa kojom ulazimo u naredni period i zato pozivamo i vas da se uključite i pomognete nam. Na Skupštini će biti moguće potpisati Povelju za dobar grad, a prikupljanje podrške nastavljamo na štandovima širom Beograda.  

Nakon programa, od 21 čas, počinje druženje i koktel. 

Iako planirana za februar ove godine, III Skupština pokreta Ne davimo Beograd je, zbog pandemije korona virusa, morala biti odložena za jul mesec 2021. godine.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".