Ne davimo Beograd je i prethodnog vikenda organizovao susrete sa građanima i građankama, simpatizerima pokreta širom grada. Naše opštinske grupe organizovale su akcije i štandove kod Banjičke pijace i na Dušanovcu, zatim kod “Politike” i na Labudovom brdu. Bila je to prilika da razgovaramo o planovima Ne davimo Beograd da oslobodimo naš grad, zaustavimo sve štetne projekte kriminalne vlasti i izborimo se da Beograd postane dobar grad za sve. 

Direktan razgovor sa građanima i građankama je najbolji način da se adresiraju specifične teme različitih krajeva i naselja našeg grada. 

Novobeogradska opštinska grupa je organizovala razgovore sa sugrađanima i potpisivanje peticije protiv divlje gradnje u Bloku 45, na gradilištu Auto-centra “Stojanović”. Iako su vlasnici A.C. “Stojanović” imali građevinsku dozvolu, građenje nisu smeli da započnu bez pribavljene prijave radova. Ne plašeći se zakona, Stojanovići su iskopali temelje i podigli čak 7 spratova pre nego što je reagovala inspekcija. Umesto da izvrše naredbu inspektora i uklone nelegalno podignuti objekat, Stojanovići su uklonili službenu traku “ZATVORENO GRADILIŠTE” i dozidali još tri sprata. Naša opštinska grupa sa Novog Beograda pokrenula je peticiju kojom se zahteva zaustavljanje ove divlje gradnje i rušenje objekata, kao što je uostalom i naloženo rešenjem inspekcije.

Potpišite peticiju Protiv divlje gradnje u bloku 45 – AC Stojanović

Upravo je efikasan rad opštinskih grupa Ne davimo Beograd zaslužan za stabilan rast pokreta koji je doveo do toga da je prema istraživanjima podrška duplirana u odnosu na onu 2018. godine.  

Akcije opštinskih grupa bile su prilika i da predstavimo “Povelju za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd, koju je podržalo preko 150 javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca iz sveta nauke, umetnosti, kulture, sporta, arhitekture, urbanizma, prava i drugih oblasti važnih za razvoj grada. Pročitajte povelju i pogledajte ko je sve potpisao podršku u Potpisnici povelje ZA DOBAR GRAD.

Pridružite se i uključite u akcije u svom kraju, a ako želite i sami da organizujete posetu naših aktivista, pištite nam na: [email protected]

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".