Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Foto:N1

Nedugo zatim, usledio je skandalozan demanti EPS-a. Iako je od trenutka smrti prošlo samo par sati i istraga okolnosti pod kojima je čovek preminuo nije još ni počela, nadležni u EPS-u “znaju” da smrt sigurno nije nastupila zbog neadekvatnih uslova za rad. Kako je moguće da PR služba EPS-a zna od čega je radnik preminuo pre nego što se završi istraga?

U skandaloznom demantiju EPS-a nije najjasnije šta se tačno demantuje. PR služba ovog javnog preduzeća kaže da „nije došlo do bilo kakve nezgode na radu, niti pogibije zbog neadekvatnih uslova za rad” već da se stradali radnik “samo srušio.” Zar ne bi upravo ova činjenica trebalo da bude razlog da se okolnosti do detalja istraže kako se slično ne bi ponovilo?

Rad na visokim temperaturama ima kumulativan efekat. Utiče negativno na telo, posebno kod hroničnih bolesnika i može imati ozbiljne posledice, pa i fatalan ishod. Zato je važno da se o tome strogo vodi računa i ljudi ne izlažu previsokim temperaturama.

Zanimljivo je da su skandalozno saopštenje EPS-a, u kome se briga za radnike koji rade na ekstremnim temperaturama na otvorenom, naziva “lažnim i nedopustivim optužbama Ne davimo Beograd” preneli i režimski mediji Kurir i Srbija danas. Ova dva medija juče su imali posebno dramatične naslove kada su pisali o vremenskim uslovima u našoj zemlji. “KRČKA SE SRBIJA” pisao je Kurir, a Srbija danas je otišla korak dalje, “GROTLO PAKLA ŠIROM SRBIJE – RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Na snazi crveni meteoalarm”. Ali kada pokret Ne davimo Beograd tvrdi da postoji velika verovatnoća da je upravo izlaganje ovako ekstremnim temperaturama na radu uzrok smrti radnika, onda su to “lažne optužbe”.

Pozivamo EPS da se ne bavi spinovima, već da preuzme odgovornost i radnicima na svim svojim postrojenjima obezbedi adekvatne uslove rada, poboljša bezbednost i učini da rizici po zdravlje i život svojih kolega budu najmanji mogući.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.