Pokret Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje napade na lokal “Crni ovan” od strane neofašističkih organizacija iz Novog Sada. Ovo mesto je poznato po otvorenosti, aktivističkom radu, organizovanju edukativnih seminara i dobrotvornih akcija i više puta je bilo meta fašističkih organizacija. Zahtevamo od nadležnih da hitno procesuiraju počinioce i zabrane i spreče rad ovakvih organizacija.

„Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi napadi prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora i okupljanja zavisiti od procene desničarskih ekstremista čije je bi delovanje trebalo da bude zabranjeno zakonom. Fašizmu apsolutno nema mesta u našem društvu. Takvi napadi su direktna posledica stvaranja ekstremnih podela u društvu za koju je odgovorna vlast, jer stvara atmosferu linča od skupštinske govornice do ulice,” poručio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd i uputio podršku napadnutima u Novom Sadu.

Pokret Ne davimo Beograd zahteva da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja. Rast fašizma je posledica ne samo istorijskog revizionizma, već i rasta društvenih i ekonomskih nejednakosti koje stvaraju plodno tlo za rast ekstremne desnice. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti.

Foto:021.rs

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.