Pokret Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje napade na lokal “Crni ovan” od strane neofašističkih organizacija iz Novog Sada. Ovo mesto je poznato po otvorenosti, aktivističkom radu, organizovanju edukativnih seminara i dobrotvornih akcija i više puta je bilo meta fašističkih organizacija. Zahtevamo od nadležnih da hitno procesuiraju počinioce i zabrane i spreče rad ovakvih organizacija.

„Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi napadi prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora i okupljanja zavisiti od procene desničarskih ekstremista čije je bi delovanje trebalo da bude zabranjeno zakonom. Fašizmu apsolutno nema mesta u našem društvu. Takvi napadi su direktna posledica stvaranja ekstremnih podela u društvu za koju je odgovorna vlast, jer stvara atmosferu linča od skupštinske govornice do ulice,” poručio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd i uputio podršku napadnutima u Novom Sadu.

Pokret Ne davimo Beograd zahteva da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja. Rast fašizma je posledica ne samo istorijskog revizionizma, već i rasta društvenih i ekonomskih nejednakosti koje stvaraju plodno tlo za rast ekstremne desnice. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti.

Foto:021.rs

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.