Pokret Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje napade na lokal “Crni ovan” od strane neofašističkih organizacija iz Novog Sada. Ovo mesto je poznato po otvorenosti, aktivističkom radu, organizovanju edukativnih seminara i dobrotvornih akcija i više puta je bilo meta fašističkih organizacija. Zahtevamo od nadležnih da hitno procesuiraju počinioce i zabrane i spreče rad ovakvih organizacija.

„Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi napadi prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora i okupljanja zavisiti od procene desničarskih ekstremista čije je bi delovanje trebalo da bude zabranjeno zakonom. Fašizmu apsolutno nema mesta u našem društvu. Takvi napadi su direktna posledica stvaranja ekstremnih podela u društvu za koju je odgovorna vlast, jer stvara atmosferu linča od skupštinske govornice do ulice,” poručio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd i uputio podršku napadnutima u Novom Sadu.

Pokret Ne davimo Beograd zahteva da sve institucije sistema ozbiljno shvate narastajuće pretnje od fašizacije društva i ne reaguju samo kada dođe do najtežih izliva nasilja fašističkih grupa, već da se odlučno i temeljno suoče sa stvaranjem i širenjem ovih opasnih ideja mržnje i postupaka nasilja. Rast fašizma je posledica ne samo istorijskog revizionizma, već i rasta društvenih i ekonomskih nejednakosti koje stvaraju plodno tlo za rast ekstremne desnice. Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti.

Foto:021.rs

Pročitaj i ovo:

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.

Lazović u Kruševcu: Vratićemo osmeh na lice naših građana!

Jedan u nizu gradova koje je koalicija “Srbija protiv nasilja” posetila u kampanji po Srbiji je Kruševac, a Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i prvi na listi “Srbija protiv nasilja”, pozvao je građane da ustanu protiv nasilja koje je sveprisutno u našem društvu.