Inicijativa Ne davimo Beograd osuđuje pretnje i huškanje na nasilje koje se sa portala bliskih vladajućoj partiji upućuju nezavisnim novinarima, novinarkama i medijima. Upozoravamo da ovo nisu izolovani slučajevi, već bogato finansirana i kontinuirana kampanja zastrašivanja i gušenja slobodnog mišljenja i govora.Još jednom se na meti platformi za propagiranje nasilja prema neistomišljenicima vlasti nalaze nezavisni novinari i mediji. Ovaj put na meti su novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić, Milena Popović i novinar Slobodan Georgiev, kao i Rada Trajković koja je meta kampanje koju vode udruženim snagama list ALO i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Nedavno su to bili Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdinović, zatim televizija N1, aktivisti/kinje inicijative Ne davimo Beograd ili bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Apelujemo na stručnu medijsku javnost, kao i na građane/ke i političke aktere, kada je već pravosuđe nemo na naše prijave, da ovim pretnjama pristupe sa najvećom ozbiljnošću i pažnjom, jer se ne radi o izolovanim incidentima ili slučajevima, već o dobro osmišljenom i od strane vladajuće partije finansiranom mehanizmu, čije mete biraju političari.

Sistem funkcioniše tako što se nepodobni građani, mediji ili novinari, kroz režimske medije nazivaju izdajnicima ili rušiteljima države, CIA plaćenicima i slično, da bi se atmosfera linča, materijalizovala dalje na društvenim mrežama. Portali poput “Istrage” ili stranice “Srbija naša zemlja” su platforme na kojima se pretnje dalje prenose i razrađuju, a bogato sponzorisanim postovima i govorom mržnje, pratioci se huškaju na ugrožavanje bezbednosti meta. U komentarima se po pravilu nalaze pripadnici ekstremističkih desnih organizacija, a prenose ih i dele ljudi lako povezivi sa Srpskom naprednom strankom ili njima bliskim organizacijama.

Na svojoj koži najdirektnije osećamo posledice ovog mehanizma. Našim aktivistima se najgnusnije preti pozivima na ubijanje, rezanje grkljana, prebijanje, klanje, nabijanje na kolac, silovanje i brojnim drugim gadostima. O svemu smo obavestili nadležne na desetine puta i podneli preko 30 prijava policiji i posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Do danas niko nije odgovarao po ovim prijavama.

Inicijativa Ne davimo Beograd upućuje iskrenu podršku novinarkama i novinarima koji su meta ove kampanje, ali i čestitke za njihov odgovoran i profesionalan rad. Podsećamo da je na predlog inicijative borba protiv ovakve vrste nasilja nad političkim neistomišljenicima i gušenja slobode govora ušla i u dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, koji su potpisali predstavnici opozicije.