Иницијатива Не давимо Београд осуђује претње и хушкање на насиље које се са портала блиских владајућој партији упућују независним новинарима, новинаркама и медијима. Упозоравамо да ово нису изоловани случајеви, већ богато финансирана и континуирана кампања застрашивања и гушења слободног мишљења и говора.Још једном се на мети платформи за пропагирање насиља према неистомишљеницима власти налазе независни новинари и медији. Овај пут на мети су новинарке Сања Кљајић, Вања Ђурић, Милена Поповић и новинар Слободан Георгиев, као и Рада Трајковић која је мета кампање коју воде удруженим снагама лист АЛО и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Недавно су то били Динко Грухоњић и Недим Сејдиновић, затим телевизија Н1, активисти/киње иницијативе Не давимо Београд или бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Апелујемо на стручну медијску јавност, као и на грађане/ке и политичке актере, када је већ правосуђе немо на наше пријаве, да овим претњама приступе са највећом озбиљношћу и пажњом, јер се не ради о изолованим инцидентима или случајевима, већ о добро осмишљеном и од стране владајуће партије финансираном механизму, чије мете бирају политичари.

Систем функционише тако што се неподобни грађани, медији или новинари, кроз режимске медије називају издајницима или рушитељима државе, ЦИА плаћеницима и слично, да би се атмосфера линча, материјализовала даље на друштвеним мрежама. Портали попут “Истраге” или странице “Србија наша земља” су платформе на којима се претње даље преносе и разрађују, а богато спонзорисаним постовима и говором мржње, пратиоци се хушкају на угрожавање безбедности мета. У коментарима се по правилу налазе припадници екстремистичких десних организација, а преносе их и деле људи лако повезиви са Српском напредном странком или њима блиским организацијама.

На својој кожи најдиректније осећамо последице овог механизма. Нашим активистима се најгнусније прети позивима на убијање, резање гркљана, пребијање, клање, набијање на колац, силовање и бројним другим гадостима. О свему смо обавестили надлежне на десетине пута и поднели преко 30 пријава полицији и посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал. До данас нико није одговарао по овим пријавама.

Иницијатива Не давимо Београд упућује искрену подршку новинаркама и новинарима који су мета ове кампање, али и честитке за њихов одговоран и професионалан рад. Подсећамо да је на предлог иницијативе борба против овакве врсте насиља над политичким неистомишљеницима и гушења слободе говора ушла и у документ о заједничким условима за спровођење слободних и поштених избора, који су потписали представници опозиције.