Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda u dva dana doneo je rešenja da nije potrebno izraditi studije uticaja na životnu sredinu za dva velika stambeno-poslovna kompleksa, koja su u planu da se izgrade na opštinama Novi Beograd i Čukarica.

Na Novom Beogradu, na mestu nekadašnjeg “Ekstra” centra, planirana je izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa površine od čak 187.968 kvadrata, sa 1589 parking mesta. Investitor ovog projekta je kompanija “BDS Properties” koja je članica BDS Grupe, koju čine Sport Vision, Sport Time, Remiks, Logistar, BDS Asia i Planeta Sport.

Inače, ove firme su poznate po tome što su prošlogodišnji vaučeri grada Beograda za kupovinu sportske opreme u iznosu od 18 miliona evra mogli da se realizuju samo u radnjama Sport Visona.

Na Čukarici je u pitanju projekat “Victory gardens”, kojim je planirana izgradnja 1245 stanova, 266 biznis apartmana, 30 lokala ukupne zapremine od 210.000 novih kvadrata sa 1706 na mestu bivše FMP-a na Čukarici. Direktor firme „Victory Gardens” je Nikola Nedeljković, bivši i prvi direktor „Beograda na vodi”.

“Jedina politika desetogodišnje vlasti SNS-a i SPS-a je pogodovanje investitorima i dalje urušavanje životne sredine i kvaliteta života u našem gradu. Jasno nam je da ovakav “razvoj” Beograda koristi samo investitorima bliskim vlasti, a da običnim građanima donosi više zagađenja, više saobraćajnih gužvi, manje mesta u vrtićima i domovima zdravlja. Zato moramo smeniti vlast SNS-a i vratiti građanima Beograda njihov grad”, izjavio je Dobrica Veselinović.

Ovo je još jedan od mnogobrojnih primera investitorskog urbanizma, štetnog načina razvoja grada koji javni interes građana da imaju zdravu životnu sredinu, javne prostore ili parkove, podređuje zaradi investitora. Umesto toga, Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd se zalaže za razvoj grada u kome će potrebe građana biti na prvom mestu.

Pročitaj i ovo:

Veselinović: Imamo plan za efikasan javni prevoz u Mladenovcu

Koalicija “Srbija protiv nasilja” posetila je Mladenovac, osvrnula se na problem saobraćaja u ovom delu grada i iznela plan na koji način će javni prevoz u Mladenovcu učiniti efikasnijim. Građani i građanke Mladenovca svakodnevno su zaglavljeni u gužvama, gde da bi stigli do Beograda zbog škole ili posla, neretko provedu više od 4 sata u prevozu.