Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda u dva dana doneo je rešenja da nije potrebno izraditi studije uticaja na životnu sredinu za dva velika stambeno-poslovna kompleksa, koja su u planu da se izgrade na opštinama Novi Beograd i Čukarica.

Na Novom Beogradu, na mestu nekadašnjeg “Ekstra” centra, planirana je izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa površine od čak 187.968 kvadrata, sa 1589 parking mesta. Investitor ovog projekta je kompanija “BDS Properties” koja je članica BDS Grupe, koju čine Sport Vision, Sport Time, Remiks, Logistar, BDS Asia i Planeta Sport.

Inače, ove firme su poznate po tome što su prošlogodišnji vaučeri grada Beograda za kupovinu sportske opreme u iznosu od 18 miliona evra mogli da se realizuju samo u radnjama Sport Visona.

Na Čukarici je u pitanju projekat “Victory gardens”, kojim je planirana izgradnja 1245 stanova, 266 biznis apartmana, 30 lokala ukupne zapremine od 210.000 novih kvadrata sa 1706 na mestu bivše FMP-a na Čukarici. Direktor firme „Victory Gardens” je Nikola Nedeljković, bivši i prvi direktor „Beograda na vodi”.

“Jedina politika desetogodišnje vlasti SNS-a i SPS-a je pogodovanje investitorima i dalje urušavanje životne sredine i kvaliteta života u našem gradu. Jasno nam je da ovakav “razvoj” Beograda koristi samo investitorima bliskim vlasti, a da običnim građanima donosi više zagađenja, više saobraćajnih gužvi, manje mesta u vrtićima i domovima zdravlja. Zato moramo smeniti vlast SNS-a i vratiti građanima Beograda njihov grad”, izjavio je Dobrica Veselinović.

Ovo je još jedan od mnogobrojnih primera investitorskog urbanizma, štetnog načina razvoja grada koji javni interes građana da imaju zdravu životnu sredinu, javne prostore ili parkove, podređuje zaradi investitora. Umesto toga, Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd se zalaže za razvoj grada u kome će potrebe građana biti na prvom mestu.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.