Грађански фронт, асоцијација аутентичних локалних грађанских поректа, одржао је састанак на Старој планини са кога је најављен нови талас окупљања сличних група око идеја солидарности, једнакости, социјалне сигурности и толеранције у Фронт за смену ауторитарне власти, за демократизацију друштва, борбу против сиромаштва и очување јавних и природних добара.

У тренутку када су услови живота и рада свих наших грађана све лошији, када од плате, ако је уопште имамо, не може да се живи, када се јавна и природна добра приватизују, а све чешће и отимају, радници свакодневно гину или повређују, а наше институције и јавне службе девастирају, међусобна сарадња ових група је неопходна. Иако су многе од њих и до сада биле упућене једна на другу, координисано деловање, међусобна подршка, солидарно помагање и изградња заједничког политичког покрета је надоградња досадашње природне сарадње. Одсуство сваке праве алтернативе која би могла да пружи суштинску заштиту интереса грађана додатно указује на нужност заједничког деловања.

Четрнаест организација које су се окупиле на састанку, посетиле су локалне активисте који се већ месецима боре против изградње малих хидроелектрана на преко 50 река овог краја исказавши им пуну подршку у борби која прети да зарад интереса људи блиских власти, остави без живота и перспективе села и градове овог региона.