Već pet dana građani Karaburme protestuju zbog planirane izgradnje saobraćajnica i kompleksa zgrada na javnim površinama. Novi objekti bi trebalo da zauzmu veliki deo školskog dvorišta, a moralo bi biti posečano čak 65 stabala drveća starog preko pedeset godina, što je kod građana izazvalo veliki bes.

Maja Lilić živi na Karaburmi, aktivistkinja je pokreta Ne davimo Beograd i naša koordinatorka za Palilulu, kaže da građni strahuju da će ostati i bez stadiona i ograde za školu. Ona je za N1 izjavila:

„Kao što se dešava u celom gradu, sve zelene površine su napadnute, tako je i ova na Karaburmi, koja je najbitnija deci koja žive ovde. Planira se izgradnja puta koji će ići iznad parka i koji će uzeti dobar deo dvorišta škole. Ljudi nisu bili sigurni da je to istina, ali je juče stigao dopis školi, u kome se kaže da će početi radovi kada krene raspust. Rušiće se ograda i deci će se oduzeti deo školskog dvorišta. Što se tiče stadiona, saznali smo da je prodat, i da će kompleks zgrada doći umesto stadiona”, kaže Lilić i dodaje da će gradska vlast biti odgovorna zbog te izgradnje.

Pokrenuta je i peticija koja već broji više hiljada potpisa, a grupa građana koja je skupljala potpise protiv ove izgradnje napadnuta je od nepoznate osobe. Građani do sada nisu uspeli da dođu do investitora budućeg stambenog kompleksa.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".