Шест месеци након што је иницијатива Не давимо Београд поднела кривичну пријаву против градске секретарке за културу због малверзација са годишњим конкурсом овог секретаријата, градска управа града Београда одбија да тужилаштву достави неопходне информације за покретање кривичног поступка.

Иницијатива Не давимо Београд поднела је 12. априла 2018. године кривичну пријаву против градске секретарке за културу Ивоне Јевтић и других лица, због основане сумње да је извршено кривично дело злоупотребе службеног положаја из чл.359 Kривичног законика при спровођењу градског конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у култури, након чега је посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду покренуло предистражне радње и 20. априла ове године наложило градској управи града Београда да достави неопходне информације за покретање кривичног поступка. Градска управа града Београда се већ шест месеци оглушује на овај захтев.

Након анализе резултата градског конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у култури коју је урадила Асоцијација Независна културна сцена Србије показало се да је више од 30% средстава додељено сумњивим организацијама, које се или културом не баве или су регистроване или пререгистроване непосредно или чак у току конкурсне процедуре. У кривичној пријави, коју је иницијатива Не давимо Београд поднела, наводи се осам илустративних примера злоупотребе у укупној вредности већој од 5 милиона динара. Поред организација креаторке Сузане Перић која се бави производњом одеће или Исидоре Бјелице и Небојше Пајкића регистроване за борбу против ГМО хране, средства су добила и организације које се баве медицином, социјалном заштитом, предузетништвом, маркетингом, физичком активношћу и другим делатностима које са културом немају везе.

Сматрајући да ово нису случајне грешке настале због некомпетентности комисија које доносе одлуке, већ да је до злоупотребе конкурса дошло свесно и са намером да се људима блиским градским властима омогући стварање користи поднели смо крвичну пријаву против одговорних лица.

За последицу, овакве злоупотребе девастирају поље савременог уметничког стваралаштва, остављајући без средстава многе релевантне организације које су годинама градиле и стварале савремену уметничку сцену Београда. Петицију за смену Ивоне Јевтић, градске секретарке за културу потписало је преко 1300 радника у култури, уметника и грађана, на чије захтеве је Град Београд такође остао нем.

Иницијатива Не давимо Београд позива градску управу Града Београда да се у најскоријем року одазове захтевима посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва и достави неопходне информације за покретање кривичног поступка.

Такође, због свега наведеног захтевамо смену градске секретарке за културу Ивоне Јевтић

Петиција за смену Ивоне Јевтић, градске секретарке за културу
https://www.peticije24.com/ostavka_gradske_sekretarke_i_ponistenje_konkursa

Детаљније о кривичној пријави против Ивоне Јевтић, градске секретарке за културу:
www.nedavimobeograd.rs/zbog-zloupotrebe-konkursa-za-kulturu-podneta-krivicna-prijava-protiv-sekretarke-za-kulturu/

Детаљније о резултатима конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у култури:
www.nedavimobeograd.rs/nedopustive-malverzacije-sa-gradskim-konkursom-za-kulturu/