Šest meseci nakon što je inicijativa Ne davimo Beograd podnela krivičnu prijavu protiv gradske sekretarke za kulturu zbog malverzacija sa godišnjim konkursom ovog sekretarijata, gradska uprava grada Beograda odbija da tužilaštvu dostavi neophodne informacije za pokretanje krivičnog postupka.

Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je 12. aprila 2018. godine krivičnu prijavu protiv gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić i drugih lica, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz čl.359 Krivičnog zakonika pri sprovođenju gradskog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, nakon čega je posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pokrenulo predistražne radnje i 20. aprila ove godine naložilo gradskoj upravi grada Beograda da dostavi neophodne informacije za pokretanje krivičnog postupka. Gradska uprava grada Beograda se već šest meseci oglušuje na ovaj zahtev.

Nakon analize rezultata gradskog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi koju je uradila Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pokazalo se da je više od 30% sredstava dodeljeno sumnjivim organizacijama, koje se ili kulturom ne bave ili su registrovane ili preregistrovane neposredno ili čak u toku konkursne procedure. U krivičnoj prijavi, koju je inicijativa Ne davimo Beograd podnela, navodi se osam ilustrativnih primera zloupotrebe u ukupnoj vrednosti većoj od 5 miliona dinara. Pored organizacija kreatorke Suzane Perić koja se bavi proizvodnjom odeće ili Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića registrovane za borbu protiv GMO hrane, sredstva su dobila i organizacije koje se bave medicinom, socijalnom zaštitom, preduzetništvom, marketingom, fizičkom aktivnošću i drugim delatnostima koje sa kulturom nemaju veze.

Smatrajući da ovo nisu slučajne greške nastale zbog nekompetentnosti komisija koje donose odluke, već da je do zloupotrebe konkursa došlo svesno i sa namerom da se ljudima bliskim gradskim vlastima omogući stvaranje koristi podneli smo krvičnu prijavu protiv odgovornih lica.

Za posledicu, ovakve zloupotrebe devastiraju polje savremenog umetničkog stvaralaštva, ostavljajući bez sredstava mnoge relevantne organizacije koje su godinama gradile i stvarale savremenu umetničku scenu Beograda. Peticiju za smenu Ivone Jevtić, gradske sekretarke za kulturu potpisalo je preko 1300 radnika u kulturi, umetnika i građana, na čije zahteve je Grad Beograd takođe ostao nem.

Inicijativa Ne davimo Beograd poziva gradsku upravu Grada Beograda da se u najskorijem roku odazove zahtevima posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva i dostavi neophodne informacije za pokretanje krivičnog postupka.

Takođe, zbog svega navedenog zahtevamo smenu gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić

Peticija za smenu Ivone Jevtić, gradske sekretarke za kulturu
https://www.peticije24.com/ostavka_gradske_sekretarke_i_ponistenje_konkursa

Detaljnije o krivičnoj prijavi protiv Ivone Jevtić, gradske sekretarke za kulturu:
www.nedavimobeograd.rs/zbog-zloupotrebe-konkursa-za-kulturu-podneta-krivicna-prijava-protiv-sekretarke-za-kulturu/

Detaljnije o rezultatima konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi:
www.nedavimobeograd.rs/nedopustive-malverzacije-sa-gradskim-konkursom-za-kulturu/