Zeleno-levi front izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka jasnog, dugoročnog i održivog plana za razvoj grada Pančeva. Naglašavamo da se grad ne razvija ravnomerno, niti u skladu sa potrebama svojih građana, već su interesi pojedinaca često prioritetniji od opštih dobrobiti.

Uočili smo trend nekontrolisanog umnožavanja stambenih i poslovnih kvadrata u Pančevu, što dodatno opterećuje već napregnutu infrastrukturu. Nedavni javni uvid u projekat transformacije bivše fabrike stakla u poslovno-stambeni kompleks za 19.000 ljudi, samo je jedan od primera takvog trenda. Nažalost, umesto planskog i uravnoteženog razvoja, svedoci smo forsiranja megalomanskih projekata koji ne uzimaju u obzir potrebe lokalne zajednice.

Ističemo da nismo protiv razvoja grada i stanogradnje, već se zalažemo za urbanistička rešenja koja su usklađena sa principima održivog razvoja i kvalitetnog stanovanja. Nažalost, projekti poput navedenog ne prate ove principe, a dodatno su zabrinjavajući zbog nedostatka odgovornosti prema životnoj sredini.
Posebno nas brine činjenica da je analiza zemljišta na spornoj lokaciji pokazala prisustvo teških metala, što ukazuje na potencijalne opasnosti po zdravlje stanovnika Pančeva. Izražavamo sumnju da će firma koja je odgovorna za neadekvatno skladištenje opasnih materija preduzeti adekvatne korake u čišćenju zemljišta pre početka izgradnje.

Zeleno-levi front poziva građane Pančeva da se angažuju i izraze svoje mišljenje o ovakvim projektima koji mogu imati dugoročne negativne posledice po životnu sredinu i kvalitet života u gradu. Sprečavanje realizacije ovakvih projekata ključno je za budućnost našeg grada, jer greške koje sada napravimo mogu imati dugoročne posledice koje će plaćati generacije koje dolaze.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.