Dok se na jednom delu ugostitelja trenira strogoća, najveći zagađivači bukom, na koje se žali ogroman broj građana, izuzeti su iz zabrane emitovanja muzike u baštama ugostiteljskih lokala.  

Nakon objave o donošenju Odluke kojom se zabranjuje emitovanje muzike u baštama ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda radnim danima posle 22 sata i petkom i subotom posle 23 sata, “osim” u tri zone – na Adi Ciganliji, priobalju Save i Dunava i u Skadarliji, pokret Ne davimo Beograd skreće pažnju na to da je u pitanju još jedna manipulacija gradskih čelnika, koje problem buke guraju pod tepih.

Odlukom se vešto zaobilazi srž problema, odnosno beogradski splavovi, koje u smislu buke nije moguće kontrolisati, o čemu svedoči bezbroj pritužbi građana na koje nikad nije odgovoreno, niti je problem buke rešen. Iako se dve trećine prijava komunalnoj policiji odnosi upravo na buku, sprovođenje propisa se ovom odlukom odlaže ,,do donošenja Zakona o zaštiti od buke” i to u onim zonama gde je problem najveći i gde ga je najurgentnije rešavati. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić  bi trebalo da zna da važeći Zakon o žaštiti od buke, Uredba o indikatorima buke i Zakon o komunalnoj miliciji daju sasvim dovoljno pravnog osnova koji bi, uz koordinisan rad više službi, mogao da reši trenutni problem buke u gradu, kao i u pomenute tri zone i da nije potrebno donositi nikakav novi propis da bi se uredilo trenutno stanje. Tome svedoči i presuda koju je doneo sud u korist građana iz Cetinjske i Zetske ulice u kojoj je jasno navedeno da Grad Beograd nije učinio sve što je u njegovoj moći da spreči širenje buke u tom delu grada.

Kao i u slučaju Zakona o vodama, kojim je takođe potrebno ,,urediti” oblast zauzimanja obala od strane klubova i restorana sa glasnom muzikom, gradske vlasti zapravo pokušavaju da situaciju održe u pravnom limbu i tako omoguće vlasnicima ovih objekata enormne zarade, a sve to na račun neprospavanih noći i mirnog sna dobrog dela građana Beograda.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.