Pokret Ne davimo Beograd već godinama upozorava da Grad Beograd ne može da iskontroliše sve aspekte poslovanja privatnog konzorcijuma koji upravlja deponijom na Vinči, kao ni zagađenje koje će biti emitovano izgradnjom spalionice. Ovo je sada potvrdio i gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine koji planira da angažuje PRIVATNU firmu za stručni nadzor Ugovora o pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča. 

Privatna firma bi, u naredne tri godine, trebalo da nadzire da li će konzorcijum privatnih kompanija (SUEZ Group, I-Environment Investments limited i zajedničko preduzeće Beo Čista Energija) da obavlja posao u skladu sa ugovorom i u najboljem interesu stanovnika Beograda, a svi znamo da je privatnim kompanijama prioritetni interes profit. Umesto da institucije kontrolišu rad stranog konzorcijuma kome je poverena važna delatnost od javnog značaja, oni će iz našeg džepa plaćati još jednu privatnu firmu kako bi radila posao gradske uprave koju placaju svi poreski obveznici.

Ovo je jasan znak da gradska uprava nema kapacitet ni da isprati posao u koji se upustila, a koji će pored ogromne finansijske štete, doneti i ogromne probleme po zdravlje naših građana. Naime, iako vlast pokušava da izgradnju spalionice predstavi kao ulaganje stranog partnera, mnogostruko veći trošak u ovom poslu imaju upravo građani i javne finansije. Grad Beograd će godišnje izdvajati najmanje 40 miliona evra za ovaj posao, što u zbiru za 30 godina koliko traje ugovor, četiri puta prevazilazi ulaganje privatnog investitora. Uz brojne druge povoljnosti, kao što je iskorišćavanje gasa, mnogostruko veće cene i subvencije pri prodaji toplote i energije, kao i povlašćen položaj koji je dat investitoru, radi se o ogromnoj šteti za javni interes. Ogroman problem ostaje i zagađenje u već ekstremno zagađenom gradu. Kako je Ne davimo Beograd već više puta upozoravao, emisija opasnih kancegorenih supstanci, dioksina i furana, neće se ni meriti. 

Pokret Ne davimo Beograd podneo je žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije, zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinči. Takođe, nakon naših upozorenja Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile su da podrže ovaj projekat još jednom dokazujući ono na šta sve vreme upozoravamo. Spalionica u Vinči, kao što navode i Ne davimo Beograd i EK i EIB, sprečava Srbiju u postizanju ciljeva zaštite životne sredine, recikliranju i kružnoj ekonomiji kao dela procesa pridruživanja EU.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.