Pokret Ne davimo Beograd formirao je, zajedno sa Otvorenom građanskom platformom AKCIJA i Ekološkim ustankom zeleno-levu kaoliciju MORAMO koja će se kandidovati na predstojećim gradskim i republičkim izborima. Pored ove tri organizacije, koaliciju MORAMO čini i veliki broj drugih pojedinaca, aktivista i pokreta.

Javni događaj na kome su govorili Dobrica Veselinović i Biljana Đorđević ispred pokreta Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Dušica Barović, ispred OGP AKCIJA, Danijela Nestorović i Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred Ekološkog ustanka održan je u Dorćol placu, a u nastavku pročitajte govor Dobrice Veselinovića.

Danas smo se okupili da govorimo o budućnosti.
Ovde ima mnogo vas sa kojima smo stajali na ulici u godinama iza nas.
Mnogo toga smo radili i branili zajedno. Dizali smo glas na nepravdu, branili smo naše gradove, naš vazduh, naše reke i planine. U proteklih sedam godina bili smo na svakom mestu na kojem se kršio javni interes. Od Savamale, preko novobeogradskih blokova, Karaburme, Košutnjaka, Rakite, Stare planine, Kalemegdana, Jagodine, Reve, Šapca.
Zbog tog podignutog glasa, posmatrali su nas, prisluškivali, pretili su nam. Dobijali smo prijave, plaćali smo kazne, sudilo nam se. I još nam se sudi.

Ali nismo odustali. Radili smo neprekidno i rasli. Upoznavali smo se drugim organizacijama i pokretima, gradili solidarnost i podržavali jedne druge.
I zbog toga nas sve ovde povezuje jedna nevidljiva nit.
Ta nevidljiva nit je osećaj da kao društvo, možemo i moramo bolje.
Osećaj da možemo i moramo postići više.
Moramo osloboditi naše gradove, zaustaviti štetne projekte i učiniti Beograd dobrim gradom i Srbiju dobrim mestom za život.

Taj naš osećaj danas deli sve veći broj naših sugrađanki i sugrađana. Građani i građanke različitih političkih orijentacija danas kažu da su najviše zabrinuti zbog kvaliteta svojih života. Zabrinuti su zbog kvaliteta vazduha koji dišu, vode koje piju, zemlje koja ih hrani.
Pridružuju nam se u protestima, na blokadama, prilaze nam na štandovima, i u komšijskim akcijama, otvaraju nam vrata. Pitaju nas šta svi zajedno možemo da uradimo za naš grad, za našu zemlju. Prilaze nam i birači SNS-a, oni koji su shvatili da ovako ne možemo dalje, da Beogradu i Srbiji treba novi put, novi ljudi, nove politike, drugačiji razvoj, da ne bismo postali deponija za zastarele tehnologije, prevaziđene industrije i opasne načine upravljanja prirodnim resursima koje ova vlast planira da nam nametne.
Zbog tog velikog nezadovoljstva danas gledamo ovo panično predizborno zaustavljanje projekata koje su planirali. Zabrinuti građani i mi koji godinama ukazujemo na pogrešan put kojim nas ova vlast vodi sreli smo se i prepoznali na protestima, blokadama, na ulicama. Prepoznali smo da treba zajedničku borbu da premestimo sa ulice u parlamente i institucije.

Da, imamo rešenja, imamo znanja i volje da se i unutar institucija borimo i da stvari promenimo. To moramo.

Ovde smo da kažemo da smo sa našim prijateljima iz Ekološkog ustanka, Otvorene građanske platforme Akcija, Foruma Roma Srbije, Izborom za našu opštinu, političkom platformom Solidarnost, Građanskim frontom postigli dogovor na na naredne parlamentarne i gradske izbore izađemo u programskoj koaliciji koja će zastupati zeleno-leve vrednosti. Verujemo da će nam se u narednim nedeljama još organizacijama i pojedincima pridružiti.

Put pred nama je dug put i teška borba. Ali mi smo spremni da ponudimo zeleno levu političku alternativu trenutnom stanju. Imamo rešenja i plan kako da da od ove zemlje i ovog grada napravimo divno mesto za život.
Ta alternativa je jednostavna.
To je vazduh koji nas ne ubija, čista voda, zemlja od koje možemo da živimo.
Država sa više demokratije, više ljudskih prava, više jednakosti.
Država solidarnosti, gradovi ljubavi.
To su naši gradovi. To je naša država.
To je ono za šta se borimo.

Na nama je da učinimo sve da te alternative pobede na izborima.
Na nama je da tu pobedu na izborima sačuvamo tako što ćemo obezbediti kontolu svakog biračkog mesta i sačuvati svaki glas.
U pripremu i obuku kontrolora smo vec krenuli, i pozivamo vas da se priključite timu kontrolora.

Da bi se izborili i oslobodili Beograd, potrebni su nam svi dobri ljudi.
Potrebni ste nam vi.

Pored vas potrebni su nam vaši prijatelji, poznanici, komšije.
Potrebni su nam svi oni koji ne žele da se predaju.
Svi oni koji ne odustaju lako, svi oni koji znaju više od nas.
Potrebni su nam svi oni koji žele da se bore.

Ovo nije ni početak ni kraj. Ovo je delić slagalice koju zajedno slažemo.
Ta slagalica je Beograd kao dobar grad.
Šanse za pobedu u Beogradu su velike, i u aprilu imamo veliku priliku da od Beograda napravimo zelen, održiv, solidaran i pravedan grad.

Pridružite nam se, moramo da se borimo, i moramo da pobedimo!

Pogledajte predstavljanje koalicije MORAMO

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.