Danas kada obeležavamo dvadeset osam godina od Oluje, jednog od najvećih stradanja srpskog naroda u prošlom veku, Zeleno-levi front želi da sa građanima Srbije podeli nekoliko važnih poruka.

Prva je ljudska potreba da naše rođake, voljene osobe, prijatelje, komšije, koji su u avgustu 1995. godine morali da potraže spas u izbegličkim kolonama koje su išle ka Srbiji, zagrlimo još čvršće, da im kažemo da su naši i da su kod svoje kuće. Upravo u tom zagrljaju, potrebno je i da se svi zajedno podsetimo da od nas zavisi kakav će biti naš dom. Ova zemlja i ovaj grad imaju samo nas.

Poslednja decenija prošlog veka bila je vreme divljanja najprizemnijih nacionalističkih ideja i pobuda gotovo svih naroda koji su činili našu bivšu državu. Te nacionalističke ideje bile su pogubne za sve, bez obzira da li su negde nacionalisti „pobedili“ u sopstvenoj zamisli ili „izgubili“. Zločin i stradanje nevinih uvek su obeležja nacionalističkog puta, jer se veruje u to da sreća za njihovo društvo može doći od suze deteta sa izbegličkog traktora. Danas, pošto su ratni sukobi odavno završeni, mi vidimo da i iz onih država čiji su nacionalizmi pobedili i iz onih država čiji su nacionalizmi poraženi, otiču kolone njihovih stanovnika, nebrojene hiljade onih koji odlaze da se više nikada ne vrate. Izgleda da su na kraju i jedni i drugi izgubili, jer njihova mladost svoju budućnost sve manje vidi u njihovim državama.

Zeleno-levi front čvrsto stoji na stanovištu da se sreća jedne države i naroda ne može graditi na nesreći drugih, naročito kada su ti drugi nama najbliže komišije. Mi odbijamo da mrzimo bilo koga i zahtevamo pravo da istovremeno volimo svoju zemlju i sve ljude koji u njoj žive. Umesto istorijskih zabluda koje nas osuđuju da gubimo i onda kad mislimo da smo pobedili, Zeleno-levi front nudi kao osnovno političko načelo rad na stvaranju društva u kome će naša deca videti srećnu budućnost svoje dece, u Srbiji kao našoj zajedničkoj, dobroj kući.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.